Navigatie overslaan

Bouw Sie­mens-ter­mi­nal beves­tigt sta­tus Eems­ha­ven als hot­s­pot voor off­sho­re windenergie

De Eemshaven functioneert momenteel als uitvalsbasis voor de bouw van één van de grootste windparken ter wereld: het Gemini Park, zo'n 85 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Hierdoor ontwikkelt de Groningse zeehaven zich steeds meer tot een belangrijke hotspot voor de offshore windindustrie. Met de bouw van een grote 'offshore service hub' van technologiegigant Siemens wordt die status nog maar eens bevestigd.

Siemens bouwt de 150 windmolens die straks samen Gemini gaan vormen. Om dat werk zo goed mogelijk te kunnen doen en om ook in de toekomst de turbines optimaal te kunnen onderhouden, wordt in de Eemshaven een grote nieuwe vestiging van het Duitse megaconcern gebouwd.

De komende zes maanden wordt er op het terrein in de Beatrixhaven gebouwd aan een 600 vierkante meter grote opslaghal. Aansluitend verrijst een kantoorvleugel met een werkoppervlak van 500 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. Het gebouw zal aan de nieuwste energienormen voldoen en komt tegemoet aan de hoge eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid die Siemens stelt.

De nieuwe terminal komt op het terrein van Ems Maritime Offshore Nederland (EMO), een dochterbedrijf van AG EMS. Dit eveneens Duitse bedrijf vestigde zich in 1972 als één van de eerste bedrijven in de Eemshaven en is daar nog steeds erg actief, onder meer met de veerdienst naar Borkum. 'Daarnaast bieden we tegenwoordig een terminal voor de offshore windindustrie van ruim 10 hectare en hebben we zo'n 50.000 vierkante meter aan vaste opslagruimte", aldus Bernhard Brons, directeur van AG EMS en bedrijfsleider van EMO.

Siemens is momenteel dus al druk met de bouw en installatie van de windmolens voor het Gemini Park, maar wist onlangs ook het onderhoudscontract voor het park binnen te slepen. Dat betekent dat de komende vijftien jaar medewerkers van Siemens tussen de Eemshaven en het windpark zullen pendelen. 'Wij zochten daarom naar een langetermijnoplossing die past binnen onze Green Logistics-waarden en die dicht bij het windpark ligt. Bovendien hebben we in EMO een partner gevonden die individueel op onze wensen is ingegaan en een uitstekend logistiek concept heeft uitgewerkt,' aldus Mikael Majgaard, projectmanager van Siemens.

'Eemshaven heeft al laten zien dat het een ideale locatie is voor de bouw van windparken. Nu krijgen we de mogelijkheid deze goede reputatie uit te breiden naar de O&M-fase. Als de behoefte verder toeneemt, zijn wij er klaar voor om extra opslagmogelijkheden te bieden', aldus Knut Gerdes, manager van EMO.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring