Navigatie overslaan

Bouw stik­stof­fa­briek Zuid­broek in ver­snel­ling: eind augus­tus klaar

De stikstoffabriek in Zuidbroek is eind augustus klaar en kan in oktober in gebruik worden genomen. Ruim 500 medewerkers, afkomstig uit heel Europa, gaan in de komende maanden de bouw verder afronden. Voortzetting van de bouw is mogelijk omdat het conflict tussen de betrokken aannemers is bijgelegd. Extra personeel is aangetrokken om de fabriek - die voor ongeveer 90 procent gereed is - verder af te bouwen. De aangepaste planning heeft geen gevolgen voor de benodigde gaswinning uit het Groningenveld, meldt Gasunie.

Terugval marktvraag

De effecten op de benodigde gaswinning in het Groningenveld voor het volgende gas-jaar (oktober 2022- oktober 2023) zijn er niet omdat de marktvraag naar aardgas ondertussen aanzienlijk is teruggelopen. Daarnaast is vanuit het ministerie onlangs het besluit genomen om - vanwege de geopolitieke situatie - nog geen productielocaties van het Groningenveld definitief te sluiten, maar op een zogenaamde minimum-flow te houden. De andere bestaande stikstofinstallaties van Gasunie kunnen hierdoor voldoende productie leveren.

10 miljard m3 pseudo Groningen gas

Met de ingebruikname van de stikstofinstallatie in Zuidbroek kan op basis van toevoeging van stikstof aan geïmporteerd gas, jaarlijks maximaal tien miljard m3 pseudo Groningen gas geproduceerd worden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring