Bouwen met Gronings stro: duurzaam, natuurlijk en gezond
Bouwen met Gronings stro. Het kan, zo bewijst Prefab Strobouw uit het Groningse Zuidbroek. Dit bedrijf produceert op maat gemaakte gevels, vloeren en daken van stro. Dat is duurzaam, isolerend, energiezuinig, natuurlijk, goed voor het klimaat en zelfs gezond, somt eigenaar Kristian Maters de voordelen van bouwen met stro op.
Het begon zo’n zes jaar geleden toen Maters zijn pas gekochte huis wilde isoleren met natuurlijke materialen. “Ik ging op onderzoek uit, en kwam al gauw tot de conclusie dat bouwen en isoleren met stro de meeste voordelen had. Maar ik ontdekte ook dat er in het Noorden van het land niet één bedrijf te vinden is dat hier ervaring mee heeft”, blikt de ondernemer terug. Nadat hij eerst, met succes, zijn eigen huis had geïsoleerd, wist hij: hier moet ik iets mee doen.
Dat resulteerde in Prefab Strobouw in Zuidbroek. In de timmerfabriek van dit bedrijf worden in opdracht prefab wanden, daken en vloeren van stro op maat gemaakt. “We maken een skelet van hout, waar dan twee houten platen op worden bevestigd. Tussen die twee platen wordt vervolgens fijngemalen stro geblazen.” Dat gebeurt met een innovatieve inblaasmachine – ‘’de enige van Nederland”- , die Strobouw aan kon schaffen dankzij een subsidie van de provincie Groningen.
Warm in de winter, koel in de zomer
Volgens Maters zitten er veel voordelen aan het bouwen met stro. “Stro is relatief zwaar en zit extreem dicht op elkaar gepakt, zeker als je het bijvoorbeeld vergelijkt met glaswol. Doordat er amper lucht tussen de strodeeltjes kan komen, zorgt het voor een aangename demping en, belangrijker nog, voor minder temperatuurschommelingen. Dat betekent dat je woning warm blijft in de winter en koel in de zomer.”
Nog een voordeel: het stro neemt vocht op. ”Bij reguliere bouw wordt de binnenkant van een muur vaak bedekt met een laag plastic. Hierdoor kan het vocht de woning niet uit. Daardoor ontstaat er schimmel en zit er meer CO2 in de lucht, wat weer kan leiden tot gezondheidsproblemen.” Bij stro kan het vocht wél door de wand, en dat zorgt voor een aanzienlijk beter binnenmilieu, met een goede vochtregulatie.
Sociale huurwoning
Prefab Strobouw werkt tot nu toe voornamelijk voor particulieren, en was op die manier bij de bouw van veertien woningen betrokken. Inmiddels is Maters ook in gesprek met een noordelijke woningcorporatie. “Want dat is toch wel onze missie: om duurzaam en gezond wonen voor iedereen toegankelijk te maken, en dus ook voor mensen in een sociale huurwoning.”
Daarnaast wil Maters zich komende jaren meer toeleggen op aardbevingsbestendig bouwen. “Bouwen met stro, en dus met hout, is een stuk aardbevingsbestendiger dan bouwen op de traditionele manier”, zegt hij. “Daarbij vind ik het een mooie gedachte om met Gronings stro op een duurzame manier een bijdrage te kunnen leveren aan het comfortabel en veilig wonen in het aardbevingsgebied.”
Tiny houses
Nu nog worden de wanden, vloeren en daken alleen op aanvraag en dus op maat gemaakt, maar Maters wil zich op korte termijn ook toeleggen op de verkoop van kant-en-klare tiny houses. “Het plan is om drie tot vier standaard huisjes en middelkleine huizen te ontwerpen,” vertelt hij. De tekeningen zijn in de maak, en de bedoeling is dat de huisjes eind dit jaar/begin volgend jaar te koop zijn.