Navigatie overslaan

Bouw­ex­plo­sie in Groningen

Het mag dan crisis zijn in de bouwsector, in Groningen is daar - ogenschijnlijk - niets van te merken. Er wordt nog volop gewerkt aan zeer grootschalige bouwprojecten. Niet alleen in de Eemshaven, waar tal van centrales worden gerealiseerd, maar ook in de stad. Zeker in de gemeente Groningen is er sprake van opmerkelijke nieuwbouwprojecten. De gebouwen zijn niet alleen markant maar ook opvallend omdat ze passen in het beleid van de gemeente Groningen om kwaliteitsarchitectuur te stimuleren.

Bijna gereed is de ‘Abel Tasmantoren’ aan het Eemskanaal in Groningen. Het lijkt een hedendaagse variant op de Arc de Triomphe in Parijs, omdat twee torens bovenin met elkaar zijn verbonden. Ook opmerkelijk is de 92 meter hoge nieuwbouw van de Informatie Beheer Groep aan de Kemkensberg. Als een hedendaagse kathedraal rijst de nieuwbouw, met een zilverblauwige kunststof beplating, op langs de zuidelijke ringweg.

Bij de Euroborg, op zichzelf al een markant stadion van FC Groningen, zijn twee nieuwe witte woontorens verrezen: de 82-meter hoge Stoker en Brander. Ook deze tweelingtorens bepalen nu al mede de skyline van de stad Groningen. Aan de westkant van Groningen, bij het Vrijheidsplein en tegenover de Gasunie, is het vierde opvallende project in aanbouw. Daar verrijst het complex ‘La Liberté’ van de Franse architect Dominique Perrault in opdracht van woningstichting Patrimonium. La Liberté is een ontwerp van twee woontorens, een van 18 lagen (75m) en de andere in 6 lagen (40 m).

Grote Markt

Alsof dit allemaal niet al opmerkelijk genoeg is, is Groningen nu ook al begonnen aan een revolutionaire aanpak van de Grote markt. Achter de oostzijde wordt in 2011 begonnen met de bouw van een Groninger Forum. Daarin komen een openbare bibliotheek, horeca, bioscoop en andere openbare voorzieningen. Dit Forum wordt, na de Martinitoren, het hoogste gebouw in de binnenstad. Ook de oostzijde van de Grote Markt wordt vernieuwd. De werkzaamheden vergen een investering van 190 miljoen euro en moeten in 2016 zijn afgerond.


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring