Navigatie overslaan

Brüc­ke Muse­um en oncon­ven­ti­o­ne­le mode in Gro­nin­ger Museum

In het Groninger Museum zijn momenteel twee grote tentoonstellingen te zien. Het Ploegpaviljoen staat in het teken van topstukken uit de collectie van het Brücke Museum in Berlijn. Tegelijkertijd presenteert het Groninger Museum ook een grote solotentoonstelling van modeontwerpers Bernhard Willhelm en Jutta Kraus.

Uit de collectie van het Brücke Museum worden 150 werken getoond, waaronder schilderijen, tekeningen, grafiek en beelden van Brücke-leden Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Karl Schmidt- Rottluff, Fritz Bleyl, Max Pechstein, Emil Nolde, Cuno Amiet en Otto Mueller. De in 1905 in Dresden opgerichte kunstenaarsgroep ‘Brücke’ geldt tot op de dag van vandaag als een van de belangrijkste steunpilaren waarop het Noord-Europees expressionisme gegrondvest is. De snelle schetsmatige vormen en de expressieve kleuren in vaak contrasterende kleurcombinaties, zijn kenmerkend voor het Brücke expressionisme.

De solotentoonstelling over modeontwerpers Wilhelm en Kraus is ter gelegenheid van het 10-jarige jubileum van de onconventionele ontwerpers. De ontwerpers, beide geboren in 1972, laten zich in hun ontwerpen inspireren door straatmode, klederdrachten, kitsch en een kinderlijke blik. In de afgelopen tien jaar leverde het duo dertig ietwat extreme, dwarse maar ook zeker vrolijke collecties op. Het museum presenteert een uitgebreide en unieke selectie van de onconventionele mode van Willhelm en Kraus.

Beide exposities zijn te zien tot en met 11 april van dit jaar.

www.groningermuseum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring