Brandwerend karton van Cellx vanuit Middelstum de wereld over
Cellx heeft een productieproces ontwikkeld waarmee karton brandwerend en extra stevig wordt. Het innovatieve materiaal is licht, sterk en uitstekend recyclebaar. ‘Zelfs bij een temperatuur van 1.000 graden houdt het materiaal zich goed,’ vertelt Henk Gijzen, die binnen de directie verantwoordelijk is voor de commercie.
Dat maakt het Cellx-karton natuurlijk voor veel meer toepassingen geschikt dan ‘normaal’ karton. Zo staat in het kantoor van Cellx bijvoorbeeld een tafel van karton. 'De brandwerende panelen van karton zijn zeer geschikt voor stand- en interieurbouw; de papieren toplaag is makkelijk printbaar. Dat komt goed van pas voor bijvoorbeeld toepassingen in winkels en bij beurzen’, aldus Gijzen.
‘Maar het materiaal is in verschillende samenstellingen ook geschikt voor interieurwanden, brandwerende deuren, plafonds en brandveilige verpakkingen’, zo vervolgt hij. Sterker nog: de eerste toepassing was voor complete huisjes. In 2016 ontwierp Lode Bruins, de uitvinder van Cellx, een kartonnen huisje voor de opvang van vluchtelingen. Om dat in de praktijk toe te passen, moest het natuurlijk brandveilig zijn.’ Om dat te bewerkstelligen experimenteerde Bruins met golfkarton. Hij ontdekte dat hij dit materiaal brandwerend en sterker kon maken door het te behandelen met een zelf gecreëerde vloeistof.
Een groot bijkomend voordeel van het brandwerende karton dat hij hiermee creëerde, is dat het een duurzaam alternatief biedt voor veel andere brandwerende materialen. ‘Karton kan maar liefst zeven keer opnieuw worden gebruikt en Cellx bevat natuurlijke ingrediënten. Het tast het milieu niet aan en is zelfs biologisch afbreekbaar’, zo geeft operationeel directeur Jan-Joris van Dijk aan.
Inmiddels zijn de certificeringen voor brandwerendheid voor Europa en Noord-Amerika al rond en zijn de eerste internationale overeenkomsten al afgesloten. Maar om het product op de markt te brengen, is natuurlijk een productielocatie en financiering nodig. Dat wist Cellx te vinden in Groningen, in de vorm van een bijdrage uit het GROEIfonds van de Economic Board Groningen, die als doel heeft de economie en de werkgelegenheid in de provincie te stimuleren. ‘Samen met Economic Board Groningen (EBG) hebben we het hele traject tot en met de financiering doorlopen’, vertelt Gijzen.
En ook geschikte behuizing was snel gevonden. Cellx gaat een bedrijfspand in Middelstum volledig strippen en vervolgens opnieuw inrichten. ‘Het kantoor gaan we uiteraard zoveel mogelijk met Cellx inrichten’, zo geeft Van Dijk aan. ‘Van bureaus en tafels tot plafonds en wanden.’
In juni moet het pand klaar zijn en zal de productie van start gaan. Van Dijk: ‘We zijn daarom op zoek naar nieuwe collega’s om hier samen een succes van te maken. Het gaat om medewerkers voor de productie, logistiek en de administratie’. En als alles volgens plan verloopt zullen er binnen drie jaar twintig mensen bij Cellx in Middelstum aan het werk zijn.