Navigatie overslaan

Broe­ke­ma Veen­dam: wereld­wijd toon­aan­ge­vend in transportbanden

In Amerika is de Veendammer bedrijfsnaam Broekema inmiddels uitgegroeid tot een heuse soortnaam voor op maat gemaakte transportbanden. Het zegt alles over het succes van het bedrijf, dat vijftig jaar geleden door twee Groningse landbouwtechneuten werd opgericht en sindsdien is uitgegroeid tot een wereldspeler in zijn markt.

Broekema, dat sinds 1996 in handen is van de Duitse Jaeger Group, heeft de afgelopen jaren behoorlijk weten te profiteren van de steeds verder doorgevoerde mechanisatie van de landbouwsector. Omdat de wereldbevolking in rap tempo blijft toenemen, is er steeds meer voedsel nodig. De producten van Broekema leveren daarin een belangrijke bijdrage, ook omdat de innovatieve transportbanden voor elke klant en machine op maat worden gemaakt en daardoor zorgen voor een zo hoog mogelijk productie.

Het grootste deel van de banden wordt nog altijd gebruikt in landbouwmachines, maar ook in de visserij, de industrie en in de afvalverwerking vinden de transportbanden van de Groningers tegenwoordig gretig aftrek. Eigenlijk komt het erop neer dat wie een transportband nodig heeft, voor wat voor machine dan ook, bij Broekema aan het juiste adres is.

Het bedrijf borduurt verder op de pionierspositie die het al bij zijn oprichting eind jaren vijftig innam. Het ontwikkelde en produceerde toen al de meest innovatieve transportbanden voor de landbouwindustrie en leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de landbouwmechanisatie. In 1967 begonnen de Veendammers hun banden ook te exporteren en ook daar ging het snel. Inmiddels worden de producten geleverd aan 40 landen wereldwijd.

Om aan de groeiende vraag aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te kunnen voldoen, werd in 1989 een fabriek in de Amerikaanse staat Minnesota geopend. Inmiddels wordt deze fabriek alweer fors uitgebreid en is ook een tweede Amerikaanse fabriek van Broekema Beltways Inc. in Californië al ‘up and running’.

Samen zijn de Amerikaanse productielocaties goed voor 70 medewerkers. Maar nog altijd is Veendam het zenuwcentrum van de onderneming. In Oost-Groningen heeft Broekema zo’n 100 mensen in dienst. Samen realiseren al die werknemers een jaarlijkse omzet van een dikke 30 miljoen euro.

www.broekema.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring