Navigatie overslaan

Cam­pus Gro­nin­gen in razend tem­po uit­ge­groeid tot nati­o­na­le topcampus

In nog geen zes jaar tijd is Campus Groningen uitgegroeid tot één van de grootste campussen van Nederland. Als het gaat om de totale werkgelegenheid is de Groningse campus zelfs de op één na grootste van ons land.

Één en ander blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoeksrapport dat is opgesteld in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en het Netwerk Kennissteden Nederland. In deze ‘campusmonitor’ werd Campus Groningen in 2012 nog omschreven als een campus in de opstartfase. Via de categorie ‘groeier’ in 2014 is de Groningse campus nu onder de ‘volwassen campussen van nationaal belang’ geschaard. Een knappe groeispurt in slechts zes jaar.

Het onderzoek definieert een campus als ‘een locatie met een concentratie van bedrijven en kennisinstituten, waar partners gezamenlijk werken aan Research & Development en waar open innovatierelaties bestaan’; een omschrijving die de Campus Groningen perfect past. In de afgelopen jaren heeft de campus zich ontwikkeld tot een ware magneet voor ondernemerschap en innovatie. Het aantal bedrijven en startups dat er gevestigd is, groeide van 114 in 2014 tot liefst 198 nu en daarmee nam ook de werkgelegenheid fors toe.

‘Het Campus Onderzoek 2018 toont dat het voor Noord-Nederland heel erg loont om te investeren in Campus Groningen’, zo zegt Jan de Jeu, lid College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). ‘De Campus heeft zich in korte tijd ontwikkeld als bruisend middelpunt voor economische ontwikkeling in Noord- Nederland op het snijvlak van onderzoek, onderwijs en ondernemerschap.’ Henk Pijlman, bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool vult aan: ‘Campus Groningen is bij uitstek de plek waar studenten, docent-onderzoekers en het bedrijfsleven samenwerken aan oplossingen voor vraagstukken uit de samenleving.’

Naast de onderwijsbestuurders is ook de Groningse politiek trots op de snelle ontwikkeling die de lokale campus doormaakt: ‘De groei waarin onze Campus zit is enorm, Groningen is dé plek om te excelleren. Het rapport is een mooie bevestiging hiervan,’ aldus burgemeester Peter den Oudsten. Volgens gedeputeerde Patrick Brouns heeft het succes onder meer te maken met de Groningse mentaliteit: ‘Campus Groningen is het toonbeeld van de Groningse manier van samenwerken: korte lijnen, vernieuwend en toekomstbestendig.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring