Centraalstaal realiseert kunstwerken in architectuur, kunst en scheepsbouw
Centraalstaal, tegenwoordig onderdeel van de Central Industry Group (CIG), is namelijk een van de weinige staalverwerkers ter wereld die in staat is om stalen platen in alle vormen en maten te persen. Daarmee heeft het nieuwe, ongekend veelzijdige mogelijkheden geschapen voor architecten en kunstenaars. Die kunnen dankzij Centraalstaal hun creativiteit volledig de vrije hand geven, want wat voor gebouw of constructie ze nu ook ontwerpen: de Groningers kunnen het bijna allemaal realiseren.
Vroeger werkte Centraalstaal International uitsluitend voor de scheepsbouw, maar dat was geen vetpot. ‘Een jaar of tien geleden ging het zeer moeizaam bij ons, en in 2003 was het bedrijf zelfs op sterven na dood’, zo vertelt directeur Erik van der Ende. ‘Maar sindsdien zijn we ook voor andere klanten gaan werken, en dat is onze redding geworden. Voor de scheepsbouw hadden we geleerd hoe je staal in 3D kunt vervormen. Dat kunstje zijn we ook gaan gebruiken voor jachten, turbines voor waterkracht en dus ook voor architectuur.’
Het Infoversum dat onlangs in Groningen officieel werd geopend is daar bij ons in Nederland het meest bekende voorbeeld van. Maar Centraalstaal is ook betrokken bij prestigieuze bouwprojecten in Duitsland, Londen, Zuid Korea, Schotland, Oman en vele andere plekken in de wereld. Wat te denken bijvoorbeeld van het Porsche Museum in Stuttgart, het Cricket Media Centre in Londen en het opvallende Sidra Trees-gebouw in Doha, Qatar.
En niet alleen bekende architecten, ook vermaarde beeldend kunstenaars als bijvoorbeeld Anish Kapoor, komen in hun eeuwigdurende zoektocht naar nieuwe technieken uit bij Centraalstaal. Met Kapoor werd zelfs al twee keer samengewerkt; aan de werken ‘The Hive’ en ‘Memory’. Die laatste is momenteel te zien in het wereldberoemde Guggenheim Museum in New York.
En zo kan het dus dat terwijl een deel van de productie van Centraalstaal het zwaar te verduren heeft op en in de wereldzeeën, een ander deel wordt bewonderend door museumpubliek.
www.centraalstaal.nl