Navigatie overslaan

CFK Recy­cling win­naar Sustai­na­ble Indu­stry Challenge

CFK Recycling uit Duitsland is uitgeroepen tot winnaar van de Sustainable Industry Challenge. Deze scale-up bedacht een methode voor het recyclen van koolstofvezels, die aansloot bij de uitdaging van Teijin Aramid. De wedstrijd was een initiatief van Economic Board Groningen, die enkele maanden geleden het initiatief nam tot een internationale zoektocht naar bedrijven die oplossingen hadden om de chemiesector in Groningen en Drenthe verder te vergroenen.

Vijf noordelijke bedrijven - Teijin Aramid, ENGIE, ESD-SIC en BioMCN – kwamen met een uitdaging uit waar de scale-ups een oplossing voor konden aandragen.

In totaal reageerden er 230 scale-ups uit dertien landen op de wedstrijd. Na een selectie bleven veertig over, die afgelopen dagen naar Groningen kwamen. Om zichzelf te presenteren, maar ook om kennis te maken met regionale partijen waar ze in de toekomst mogelijk mee samen kunnen werken.

Industriële bedrijven

Alle vijf industriële bedrijven die een uitdaging hadden geformuleerd, kozen een finalist. Voor het thema Waterstof waren dat Immaterial Labs uit Groot-Brittannië en ScandiNAOS uit Zweden. Voor het thema Groene Chemie ging het om Susteen Technologies uit Duitsland en Bioextrax uit Zweden. En voor het thema Recycling was het CFK Recycling uit Duitsland.

Windmolens recyclen

Uit de finalisten werd uiteindelijk CFK Recycling tot winnaar verkozen. Volgens de jury omdat de innovatie van dit bedrijf de grootste impact heeft op onze regio. “Windmolens recyclen, bijna niemand anders kan dat!”, zei juryvoorzitter Tjeerd Jongsma, directeur Institute for Sustainable Process Technology. CFK Recycling won €100.000,- om te besteden aan de uitwerking van hun innovatie voor dit duurzaamheidsvraagstuk.

Teijin Aramid en CFK Recycling

Edward Groen, Director Energy Transition & Sustainable Development bij Teijin Aramid, kijkt uit naar de samenwerking met CFK Recycling: “Deze scale-up is al erg ver met recyclen van koolstofvezels. Wij gaan met hen een pilot op kleine schaal doen om aramide te recyclen.”

Scale-ups

Volgens Emme Groot, bestuursvoorzitter Economic Board Groningen, was de wedstrijd een succes. “Fantastisch dat we Noord-Nederland samen met partners zo op de kaart hebben gezet. Behalve de winnaar zijn er meer scale-ups die met noordelijke bedrijven om de tafel gaan. Wat ons en onze partners betreft is deze wedstrijd absoluut voor herhaling vatbaar”, laat hij weten.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring