Navigatie overslaan

Chem­com Indu­stries boort dank­zij RIG-sub­si­die nieu­we markt aan

De in Delfzijl gevestigde lijmproducent Chemcom Industries is één van de eerste bedrijven die een subsidie heeft ontvangen uit de Regionale Investeringsregeling Groningen (RIG). Met dit geld gaat het bedrijf een installatie bouwen voor het maken van een tussenproduct dat door de Zwitserse samenwerkingspartner Hauert wordt verwerkt tot plantenvoeding.

ChemCom Industries B.V. is gespecialiseerd in het omzetten van methanol naar formaldehyde. Een deel van die formaldehyde wordt verkocht, maar het overgrote deel wordt samen met de stoffen ureum en melamine verwerkt tot allerlei lijmsoorten. Deze worden onder meer gebruikt bij de verlijming van hout in bijvoorbeeld spaanplaat, MDF, meubels en houtconstructies.

Tot 2012 was het bedrijf in handen van het Noorse Dynea. In dat jaar nam het management van het bedrijf de aandelen van Dynea over en ging men op het Chemiepark Delfzijl verder als Chemcom Industries.

Sinds de verzelfstandiging van het bedrijf proberen de ongeveer 40 medewerkers constant nieuwe markten aan te boren door innovaties toe te passen in zowel de bedrijfsvoering als het productieproces. Daarvoor wordt veel samengewerkt met andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld met het Zwitserse Hauert.

Een resultaat van die samenwerking is nu de bouw van de nieuwe installatie. In die installatie wordt met behulp van de gigantische hoeveelheid stoom die bij het productieproces van lijm vrijkomt kunstmeststoffen gedroogd. Deze kunnen vervolgens vervolgens door Hauert worden verwerkt tot hoogwaardige plantenvoeding.

RIG

De RIG werd in het leven geroepen op aanraden van de Commissie Willems, die onderzoek heeft gedaan naar manieren om de chemiesector in het Eemsdeltagebied te stimuleren. Zowel de provincie Groningen als het Rijk stortten 20 miljoen euro in het fonds, dat niet alleen bedoeld is voor de chemiesector, maar ook voor andere innovatieve ondernemingen; zolang ze maar gevestigd zijn in de Eemsdeltaregio of op de Zernike Campus in Groningen.

Voor meer informatie over Chemcom: www.chemcom.eu

Aanvullende informatie over de Regionale Investeringsregeling Groningen is te vinden op: www.snn.eu/rig2014

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring