Navigatie overslaan

Che­mie­be­drijf Avan­ti­um bouwt eer­ste com­mer­ci­ë­le fabriek in Delfzijl

Chemiebedrijf Avantium gaat in Delfzijl een nieuwe fabriek bouwen. Hier moet vanaf 2023 op grote schaal FDCA, een grondstof voor bioplastics, geproduceerd worden. De komst van de fabriek levert zestig banen op. Het gaat om een investering van 150 miljoen euro.

Het wordt de eerste commerciële fabriek van het bedrijf. De nieuwe fabriek is gebaseerd op door Avantium zelf ontwikkelde technologie. Met die technologie kan het bedrijf plantaardige grondstoffen omzetten in zogenaamd FDCA, een belangrijke grondstof voor de nieuwe groene plasticsoort PEF. Deze plasticsoort kan helemaal uit plantaardige grondstoffen gemaakt worden en is dan ook zeer goed recyclebaar.

Vergroening

De provincie Groningen is blij met de komst van de fabriek. "Niet alleen vanwege de werkgelegenheid, maar vooral omdat vernieuwende bedrijven als Avantium een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de industrie. Uiteindelijk moeten we toe naar een duurzaam en circulair industriecluster dat niet meer afhankelijk is van fossiele grondstoffen zoals aardgas. Noord-Nederland neemt in deze vergroening van de chemie het voortouw”, zo zegt gedeputeerde Homan van de provincie Groningen.

Duurzaamheid

Volgens het samenwerkingsverband Chemport Europe noemt de komst van de fabriek een belangrijke bouwsteen voor een toekomstbestendige en duurzame industrie in de regio.

Verschillende noordelijke partijen - Groningen Seaports, provincie Groningen, NOM, Fonds Nieuwe Doen, Groeifonds (EBG) en Investeringsfonds Groningen – hebben in totaal 30 miljoen euro geïnvesteerd in de komst van de fabriek.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring