Chemische startups enthousiast over Gronings Innolab Chemie
Het Innolab Chemie, dat onlangs werd geopend op de Zernike Campus Groningen, is een groot gebouw waar de jonge ondernemers tegen een schappelijke prijs zeer hoogwaardige laboratoria- en kantoorruimte kunnen huren. De eerste drie jonge starters die dit buitenkansje niet konden laten liggen, zijn Fabio Reinders en twee uit Griekenland afkomstige student-ondernemers: Tryphon Zarganis en Dinos Neochoritis.
‘We zijn heel erg blij dat we bedrijfsruimte kunnen huren in het Innolab. Want vergeet niet: laboratoriumruimte is super kostbaar! Dan is het altijd erg lastig een bedrijf te beginnen. Maar in Groningen is dat nu heel aantrekkelijk. Dit is echt een heel verstandig beleid!’, zo zijn de drie jonge ondernemers het wel eens.
Volgens de twee jonge Grieken was dit beleid om studenten-chemie te helpen een bedrijf op te richten, een belangrijke reden om voor Groningen te kiezen, waar ze nu vier jaar studeren. “De RUG en de gemeente Groningen zijn zeer hulpvaardig. Binnen een week hadden we een bedrijf opgericht. Er is hier ook nauwelijks bureaucratie en we waren snel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en bij het Belastingkantoor’, aldus Zarganis en Neochoritis.
Telesispharma
De beide student-ondernemers hebben samen het bedrijf Telesispharma opgericht. Dat bedrijf heeft als doel bestaande medicijnen die met traditionele chemie werden gemaakt, opnieuw te maken, Maar dan met een nieuw type chemie, waardoor de medicijnen goedkoper en efficiënter worden.
‘We zijn nu nog in de startfase. In 2016 willen we daadwerkelijk met de productie beginnen en gaan we personeel aantrekken. Hopelijk kunnen we dan vanaf omstreeks 2018 winstgevend zijn. Dat gaat echt een paar jaar duren, de kosten gaat ook hier voor de baten uit!’, aldus Tryphon en Dinos.
Carmolex
Ook Fabio Reinders is een gedreven en inventieve student-ondernemer. Hij richtte in Groningen Carmolex op. Volgens Fabio is het Innolab een zeer geschikte locatie voor zijn jonge bedrijf, omdat er nog zeer veel onderzoek gedaan moet worden, voordat er sprake zal zijn van productie.
‘Carmolex doet onderzoek naar nieuwe medicijnen’, zo legt hij uit. ‘Wij hebben een soort Google-achtige applicatie ontwikkeld waarmee we in een moleculaire bibliotheek kunnen kijken. Theoretisch geeft dat kans op 400 miljoen potentiële medicijnen. Als we op die manier nieuwe medicijnen gevonden hebben, kunnen we ze maken en toepassen in de strijd tegen ziektes. Helaas zal de onderzoeksfase wel een jaar of tien in beslag nemen en duurt het dus nog wel even voordat we de nieuwe medicijnen hebben.’
www.innolabchemie.nl