Navigatie overslaan

Citeq Bio­lo­gics Duur­zaams­te Onder­ne­mer Gro­nin­gen 2008

Citeq BV Biologics, een bedrijf dat gespecialiseerd is in vaccins tegen allergie, mag zich een jaar lang de Duurzaamste Ondernemer van de stad Groningen noemen.

De wethouders Jaap Dijkstra (Economische Zaken) en Jannie Visscher (Milieu) maakten de winnaars donderdagavond 5 maart bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis. Wethouder Dijkstra overhandigde de verraste Citeq-directeur Klaas van der Graaf een cheque van 20.000 euro. In totaal deden 22 Groninger bedrijven mee aan de prijsvraag Duurzaamste Ondernemer. Deze prijsvraag is onderdeel van de campagne 'Groningen, duurzaamste stad en energieneutraal in 2025'.

Citeq BV Biologics produceert grondstoffen voor vaccins tegen allergie en kweekt hiervoor verschillende mijtsoorten in grote hoeveelheden. Een zeer precieze temperatuurcontrole is voor het bedrijf van levensbelang. Al in 2006 begon het bedrijf met energiebesparende maatregelen. Probleem bij verdergaande energiebesparing was de dakconstructie van het pand: die is te zwak om stevig te isoleren. Als oplossing koos Citeq voor de toepassing van aardwarmte met een gesloten bronsysteem: directe koeling en verwarming van lucht en proceswater door aardwarmte, maar zonder tussenkomst van een extra energieverbruikende warmtepomp. Dit levert ten opzichte van conventionele koeling een besparing op van 3.000 kuub gas en ongeveer 13.000 kWh per jaar aan elektriciteit. Deze innovatieve toepassing van een aardwarmtesysteem in een bestaand pand was voor de jury aanleiding om Citeq te belonen met de titel Duurzaamste Ondernemer 2008.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring