Navigatie overslaan

Clean Ener­gy eer­ste ener­gie­le­ve­ran­cier van water­stof­gas dank­zij uniek pro­ject: Water­stof­wijk Wagenborgen

Een uniek project: in Waterstofwijk Wagenborgen, in noordoost-Groningen, worden vanaf eind volgend jaar 32 woningen verwarmd met waterstof. Het gaat om een pilot. Het waterstofgas wordt geleverd door energiemaatschappij Clean Energy, dat deel uitmaakt van de Holthausen Group in Hoogezand. “Wij zijn hiermee de eerste energieleverancier van waterstofgas in Nederland”, zegt CCO Gert-Jan Klaren.

Clean Energy B.V. is dus onderdeel van de Holthausen Groep en werd in 2017 opgericht met als doel om in de toekomst waterstofgas te kunnen leveren aan Nederlandse huishoudens. “Dat dit vier jaar later al bijna werkelijkheid is, is natuurlijk helemaal geweldig, en een flinke stap in de energietransitie”, zegt Klaren.

Over het project

Waterstofwijk Wagenborgen komt uit de koker van woningcorporatie Groninger Huis, de verhuurder en eigenaar van de deelnemende woningen. De woningcorporatie kwam tot het initiatief omdat in Nederland in 2050 alle woningen van het aardgas af moeten zijn. Waterstof is CO2-neutraal en daarmee een veelbelovend alternatief.

Er zijn veertig woningen aangeschreven of ze mee wilden doen aan het project. Nagenoeg alle huishoudens, 32 in totaal, gaven uiteindelijk aan mee te willen doen. Deze woningen krijgen isolatie, een hybride warmtepomp en zonnepanelen en de bewoners stappen over op inductiekoken. De hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt.

Electrolyzer

Die waterstof wordt dus geleverd door Clean Energy. En daarbij komt nog best wat kijken, zegt Klaren. Hij wijst als voorbeeld op de electrolyzer, waarin – ter plekke - uit water met behulp van elektriciteit waterstof wordt gemaakt. Deze komt te staan op een boerenerf in Siddeburen. Via een nog aan te leggen leidingnet moet de waterstof naar de woningen in Wagenborgen worden getransporteerd.

Klaren gaat ervan uit dat er altijd genoeg waterstof is om aan de vraag te voldoen. “We leggen ook een zogenoemde bufferleiding aan, mocht er extra waterstof nodig zijn”, zegt de CCO. En mocht zelfs dat niet genoeg zijn, of mochten er bijvoorbeeld problemen zijn met de electrolyzer, dan kan er altijd ook nog een trailer met waterstof opgetrommeld worden. “De bewoners zullen nooit in de kou komen te zitten”, garandeert Klaren.

Holthausen Group

Want daarin zit de toegevoegde waarde van Clean Energy, als dochter van de Holthausen Groep. “Dankzij Clean Technology, ook een dochteronderneming, hebben we ten allen tijde genoeg waterstof voorhanden, en zijn we niet afhankelijk van de waterstof die ter plekke wordt geproduceerd.” Klaren benadrukt dat de waterstof van Clean Technology dan zonder problemen kan worden toegevoegd aan het leidingnetwerk: het leidingnetwerk zal over de noodzakelijke in- en uitvoerpunten beschikken.

Voorsprong

De CCO verwacht dat het niet lang zal duren voordat in Nederland hele wijken gebruik maken van waterstof. “Dat is het mooie aan dit project”, vindt Klaren. “Clean Energy heeft dan, dankzij dit project, al een hele voorsprong op andere energieleveranciers”, zegt hij. “Dankzij WaterstofWijk Wagenborgen hebben we straks een enorme kennisvoorsprong, en ik ga ervan uit dat we daar dan de vruchten van plukken.”

Samenwerking

WaterstofWijk Wagenborgen is in meerdere opzichten een uniek project. Niet alleen is het de eerste waterstofwijk van Nederland, ook de samenwerking tussen verschillende organisaties die hiermee ervaringen opdoen voor energietransitie, is uniek. Groninger Huis is eigenaar van de woningen en verzorgt de bewonerscommunicatie. Enexis coördineert het project. Energiewacht isoleert de woningen tot energielabel niveau B en plaatst de zonnepanelen. Baas BV legt de waterstofleidingen aan. De woningen worden verwarmd met een hybride warmtepomp van Intergas en worden onderhouden door Energiewacht. De hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. Het project wordt ook mogelijk gemaakt door Eelshuis Energie, een agrarisch bedrijf in Siddeburen, waar het waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. Clean Energy is dus de energieleverancier en levert de waterstof aan de bewoners.

Planning

Op dit moment lopen er meerdere vergunningaanvragen. Zodra er meer zekerheid is over de vergunningen, dan worden de woningen geïsoleerd en de zonnepanelen geplaatst. Vervolgens worden de nieuwe waterstofleidingen gelegd en worden aanpassingen in de meterkast gedaan. Het streven is dat alle woningen eind 2022 zijn aangesloten op waterstof.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring