Navigatie overslaan

Con­gres­sen leve­ren Gro­nin­gen 50.000 over­nach­tin­gen op

Het gaat goed met Groningen als congresstad. Organisatoren van internationale- en nationale congressen weten steeds vaker de weg naar Groningen te vinden, die daarmee een geduchte concurrent is geworden van steden als Maastricht en Amsterdam. Alleen al in het jaar 2010 leverden de congressen Groningen 55.000 overnachtingen op. Daarmee was de congresmarkt een belangrijke bron van inkomsten voor de hotelsector en leverden congressen een fors aandeel in de toeristische bestedingen in Groningen, zo blijkt uit cijfers van het Groningen Congresbureau.

Groningen krijgt er dit najaar opnieuw twee grote congressen bij. Eind november start in Groningen vanuit het UMCG een belangrijk internationaal medisch congres over een bijzondere risicofactor voor hart- en nierfalen. Er worden vierhonderd specialisten uit de gehele wereld verwacht. In december is Groningen vervolgens de gast-stad voor een groot congres gewijd aan actuele ontwikkelingen in de bibliotheeksector: de bibliotheek-tweedaagse. Dit congres wordt op 8 en 9 december gehouden: daar worden zevenhonderd deelnemers verwacht.

Het Groningen Congres Bureau, betrokken bij de acquisitie van beide congressen, is blij dat de organisatoren hun keuze op Groningen hebben laten vallen. Volgens directeur Jaap Westerhuijs tonen beide congressen aan dat het goed gaat met Groningen als congresstad. ‘Er zijn veel steden waar ze nu beduidend minder congressen organiseren dan voorgaande jaren, maar in Groningen is de situatie stabiel en organiseren we ongeveer evenveel internationale congressen als voorgaande jaren’, zo zegt hij.

Bij de start van het Groningen Congres Bureau in 1996 trok Groningen 18 internationale congressen per jaar. Dit jaar, 2011, zullen dat er omstreeks 60 zijn, een aantal dat al enkele jaren stabiel is.

Dat is niet alleen een opsteker voor de hotelsector: ook andere bedrijven profiteren er van. Want de congresgangers doen ook inkopen in de binnenstad of geven op een of andere manier geld uit. Gemiddeld geeft een internationale congresbezoeker 365 euro uit in Groningen. Dat betekent dat de congressen in 2010 zorgden voor een bestedingsimpuls van 21 miljoen euro.

www.groningencongresbureau.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring