Navigatie overslaan
Terug

COO­L­BACK Com­pa­ny zorgt met inno­va­tie­ve fra­mes voor beter ren­de­ment zonnepanelen

COOLBACK Company gaat op het bedrijventerrein Gouden Driehoek in Zuidbroek een nieuwe fabriek bouwen voor de productie en doorontwikkeling van zijn innovatieve zonnepanelenframes. Met die frames weet het bedrijf de stroomopbrengst van zonnepanelen met liefst vijf procent te verhogen. Daarmee heeft COOLBACK Company een erg kansrijk product in handen, dat in zonnige streken wereldwijd al de nodige interesse heeft gewekt.

Als sinds 2012 werkt COOLBACK Company aan technieken om zonnepanelen te verbeteren. Recent slaagde het bedrijf erin de stroomopbrengst van zonnepanelen met tot vijf procent te verhogen door de koeling van panelen aan de achterzijde te verbeteren. Zonnepanelen die warm worden, werken minder efficiënt en verliezen daardoor een deel van hun opbrengst. De koelmethode van COOLBACK gaat dat opbrengstverlies (deels) tegen.

Deze in eigen huis ontwikkelde en gepatenteerde zonnepanelenframes zullen nu in Zuidbroek geproduceerd gaan worden. De Groningse plaats kwam als vestigingslocatie in beeld nadat toenmalig minister Henk Kamp directeur Simon Meijer van COOLBACK Company tijdens een handelsmissie in Israël attendeerde op de mogelijkheden in Groningen.

‘De regio heeft nog een vrij breed aanbod van technisch geschoold personeel en van medewerkers voor onze ontwikkelafdeling’, zo begint directeur Meijer zijn opsomming van de voordelen van Zuidbroek als vestigingsplaats. ‘Ook de nabijheid van de railterminal in Veendam speelde mee. Een goede logistiek is uit kostenoogpunt voor COOLBACK Company van doorslaggevend belang.’

En ook de hulp en ondersteuning van de Economic Board Groningen (EBG), onder meer door financiering vanuit het GROEIfonds, waren voor COOLBACK Company belangrijke overwegingen om de doorontwikkeling en de productie in Zuidbroek onder te brengen. ‘De Economic Board toonde bereidheid kansen te zien in onze onderneming’, aldus Meijer.

Bestuurslid Marco Smit van EBG bevestigt dat volmondig. Hij zegt zeer verheugd te zijn dat COOLBACK zich in Groningen vestigt: ‘De fabriek levert niet alleen banen op. Het product van COOLBACK Company sluit ook perfect aan op de ambities van de regio in de energietransitie. Groningen laat met de komst van het bedrijf opnieuw zien in Nederland hierin voorop te lopen.’

De investering van enkele miljoenen die nodig is voor de bouw van de fabriek en de assemblagelijn wordt gefinancierd door het GROEIfonds, de Rabobank en COOLBACK Company zelf. ‘We zagen vrij snel dat het een interessant en goed onderbouwd initiatief is’, zo licht investeringsmanager Sytze Hellinga van het GROEIfonds de bijdrage toe. ‘We hebben er volop vertrouwen in dat COOLBACK Company de claims die het maakt over de prestaties van het product ook waar maakt.’

Ook directeur Meijer schat de marktkansen van zijn product hoog in: ‘De positieve resultaten van onze eigen testen zijn door certificeringsbureaus getoetst en bevestigd’. Een eerste reeks productieseries is via intentieverklaringen al verkocht aan afnemers in Zuid-Europese landen en in het Midden-Oosten. De productie van deze zonnepanelenframes zal naar verwachting over enkele maanden van start gaan.

Vooral in zeer zonnige streken, waar de temperatuur van panelen sterk kan oplopen, liggen grote kansen voor COOLBACK Company. Zuid-Europa, Noord-Afrika en het nabije Oosten zijn daarom volgens Meijer kansrijke markten en op termijn ziet hij ook China en het Verre Oosten als afzetgebied. ‘Dankzij onze voorsprong in ontwikkeling en slimme productie- en materiaalkeuzes kunnen wij de concurrentie voorblijven’, zo is de directeur overtuigd.