Navigatie overslaan

Corona­cri­sis: Air­port Eel­de voert baan­in­spec­tie uit met drones

Groningen Airport Eelde gaat onderzoeken of het mogelijk is baaninspecties uit te voeren met drones, in plaats van met voertuigen. Omdat het vliegverkeer door de coronacrisis grotendeels stilligt, is het mogelijk om met drones boven de baan te vliegen. Het vliegveld spreekt van ‘een mooie stap richting onbemande luchtvaart’.

Tijdens het experiment wordt een geavanceerde drone met hoge resolutie camera ingezet. Die camera verzamelt data waarmee de start- en landingsbaan vervolgens vanachter de laptop geïnspecteerd kan worden.

Onbemande luchtvaart

“Wij vinden het als luchthaven relevant om een bijdrage te leveren aan innovatieve ideeën”, zegt Andries Poelstra, Airport Manager Groningen Airport Eelde. Hij noemt de test een mooie stap richting de toekomst van onbemande luchtvaart. “We onderzoeken graag de mogelijkheden die drones bieden voor ons als luchthaven en pionieren graag voor luchthavens wereldwijd.”

Testvlucht

De huidige baaninspectie wordt uitgevoerd met rijvoertuigen. In hoeverre de baaninspectie met een drone in de toekomst daadwerkelijk geïmplementeerd wordt, is onduidelijk. ‘’Wanneer er uit deze testen blijkt dat er substantiële voordelen te behalen zijn voor Groningen Airport Eelde, lijkt het ons een denkbaar scenario’’, aldus Egbert Swierts, business developer Stichting Dronehub GAE.

De testvlucht wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Dronehub GAE en haar partners Vliegend.nl en OmniDrones Aerial Services.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring