Navigatie overslaan

Cre­a­tie­ve­lin­gen bren­gen samen met NNO een ode aan Groningen

Woordkunstenaar Myron Hamming, het Noord Nederlands Orkest (NNO) en een groep Groningse creatievelingen hebben de handen ineengeslagen, en samen een indrukwekkend eerbetoon aan de stad Groningen gemaakt. Het filmpje is eigenlijk een soort liefdesbrief, zo verwoordt Hamming. Maar tegelijkertijd is het ook een hart onder de riem, een oppepper. "Dit is echt een project uit liefde."

Het begon allemaal met de grote wens van Myron Hamming om de nieuwe stadsdichter van Groningen te worden. Komende vrijdag moet hij officieel zijn sollicitatie insturen, en bij zijn motivatiebrief wilde hij ook iets origineels doen: een video.

Liefde voor de stad

En dat plan is nogal een eigen leven gaan leiden. “De video is verworden tot een soort liefdesbrief aan de Groningers, in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest, filmduo Huib Berends en Ernstjan van Dam van The Brandwagon, fotograaf Mariska de Groot, Aliud Records, Studio MON en dus balletdanseres Amarise”, aldus Hamming.

“Ha, ja. Dit was inderdaad niet helemaal de bedoeling. Maar het is zo tof geworden”, zegt Hamming lachend. “Ik raakte met Ernstjan en Huib, twee ontzettend creatieve filmmakers, in gesprek en opeens was ik allemaal organisaties aan het vragen wat hun wens is voor Groningen. Dat is wat we in deze video hebben verwerkt: onze liefde voor onze stad.”

Hart onder de riem

Amarise danst, begeleid door speciaal voor deze video gemaakte muziek van het NNO, op de mooiste plekken in de binnenstad. Op het dak van het Forum bijvoorbeeld, maar ook in de stationshal. Ondertussen hoor je de woorden van Hamming: “Dus Groningen ga je gang maar, vul jezelf met nieuwe straten en gezichten maar ik wil dat je nooit verandert.”

Door corona ligt de creatieve sector op z’n gat. “Veel van onze klussen gaan niet door”, zegt Hamming. “Met de video willen we eigenlijk iedereen een hart onder de riem steken en elkaar oppeppen. Het komt goed. Iedereen heeft er belangeloos aan meegewerkt. Dit is echt een project uit liefde.”

Creatieve sector

De video komt precies op het juiste moment, zegt Hamming. Door de lockdown die premier Rutte maandag aankondigde, kan Groningen wel een steuntje in de rug gebruiken. De creatieve kompanen hopen dat de video de Groningers opvrolijkt en tegelijkertijd laat zien hoe prachtig de stad is.

En Hamming hoopt dat het hem helpt om stadsdichter te worden en het stokje over te nemen van Renée Luth. “Dat is nog steeds de droom. Officieel stadsdichter zijn is voor mij een soort stempel op mijn werk. Ik weet al dat ik poëzie heerlijk vind om te maken, maar het zou fijn zijn om een soort van bevestiging te hebben.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring