Navigatie overslaan

Crystal Q actief voor wereld­markt LED verlichting

Je zou het eerder verwachten in de omgeving van Eindhoven of Amsterdam. Maar in het oosten van de provincie Groningen is een zeer hoogwaardige industrie in ontwikkeling waar men zich bezig houdt met verlichting. LED nog wel, de schone en veelbelovende verlichting van de toekomst. In Stadskanaal is namelijk sinds vijf jaar CrystalQ actief. CrystalQ Group B.V., zoals de naam officieel luidt, is gevestigd op het voormalige Philipsterrein en is gespecialiseerd in het vervaardigen van basismateriaal voor de productie van witte LED verlichting. De afnemers van Crystal zijn producenten van LED verlichting.

De vraag naar LED's neemt in snel tempo toe als gevolg van frequenter gebruik in huidige toepassingen (mobiele telefoons, flat screen tv's) en uitbreiding naar gebruik in nieuwe applicaties, zoals in de auto-industrie en algemene lichtbronnen. De LED-markt groeit snel als gevolg van lager energieverbruik (slecht 10 procent van de conventionele lichtbronnen), langere levensduur en hogere betrouwbaarheid van LED's.

"Gelukkig merken wij hier in Stadskanaal nauwelijks iets van de economische crisis. Integendeel: LED is een vervangend product en zal dus steeds vaker toegepast worden. Onder andere in LCD schermen en in laptops. Voor de verlichting daarvan wordt nu nog een dun tl-buisje gebruikt, maar straks is dat ook LED. Daar ligt een enorme markt in het verschiet", vertelt Joris Barendregt, directeur van Crystal Q.

Nadat dhr. Barendregt en de NOM het startkapitaal hadden neergelegd is het bedrijf in de voormalige Philipsfabriek in Stadskanaal opgericht in augustus 2004. Er waren daarvoor al initiatieven van twee medewerkers van Philips om saffier wafers te polijsten.

Een sprookjesverhaal is de ontwikkeling van Crystal Q niet echt: het is niet zo dat het bedrijf vanuit het niets als een komeet omhoog schiet. 'Het is hard werken, en we willen zo efficiënt mogelijk werken. Maar het is een enorme uitdaging om als bedrijf klaar te zijn voor nieuwe toepassingen van LED verlichting. Dat brengt een enorme golf nieuwe activiteit mee, en wij willen natuurlijk graag meesurfen op de top van die golf!', zegt Barendregt. Momenteel werken er acht mensen, en naar verwachting zal dat aantal de komende jaren sterk groeien. 'Maar dat is niet het doel van ons bedrijf: wij willen winstgevend zijn, efficiënt produceren en een goede concurrentiepositie opbouwen.'

Wafers

Bij CrystalQ draait het om het superglad maken van kunstmatig gemaakte saffieren schijfjes die ook wel 'wafers' genoemd worden. Deze wafers vormen de basis voor de witte LED-verlichting. Naast CrystalQ zijn er dus slechts zes andere ondernemingen in de wereld die hetzelfde doen, plus een aantal bedrijven in China dat zich richt op het lage segment van de markt. CrystalQ richt zich op het hoge segment van de markt. CrystalQ heeft de ambitie om een van 's werelds leidende aanbieders te worden op het gebied van saffier wafers.

Bijna de helft van de witte LED's wordt gebuikt voor het aanlichten van kleuren lcd-schermen voor bijvoorbeeld mobiele telefoons. Net als bij de markt van gekleurde LED's is de laagste prijs op deze markten bepalend. CrystalQ richt zich niet op deze markt, maar zij richt zich op de bedrijven die LED's maken met een maximale lichtopbrengst voor verlichtingsdoeleinden. Voorwaarde voor een hoge lichtopbrengst is een ultravlak oppervlak. Dit is het punt waar CrystalQ hoog op scoort. Basis voor het bedrijf vormt het polijstproces in vier stappen dat door haar zelf is ontwikkeld.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring