Navigatie overslaan

Dak Eurob­org wordt groot­ste col­lec­tie­ve zon­ne­pro­ject van Nederland

Op het dak van FC Groningen-stadion Euroborg wordt het grootste collectieve zonneproject van Nederland gerealiseerd. Met de recente verkoop van de laatste van bijna 1100 zonnepanelen kan de bouw van de tweede fase van het project van start. De groene centrale op het dak van het voetbalstadion is geheel tot stand gekomen dankzij particuliere investeerders. Via een crowdfundingactie konden zij een of meerdere panelen adopteren en zo de bouw van het zonnedak mogelijk maken.

De eerste fase van de bouw van de zonnecentrale – 531 panelen – is al gerealiseerd. Daar komen nu nog eens 561 panelen bij. De initiatiefnemers van het project, Essent, de stichting 1miljoenwatt en FC Groningen zijn natuurlijk trots het succes. ‘Met bijna 400 deelnemers en meer dan 1.000 zonnepanelen is het project het grootste collectieve zonneproject in Nederland tot nu toe’, aldus voorzitter Sven Pluut van 1miljoenwatt. ‘FC Groningen was de eerste Nederlandse profclub met een zonnecentrale – en nog altijd de enige waar deze tot stand is gekomen via crowdfunding’, aldus FC Groningen-directeur Hans Nijland.

De nieuwe panelen komen te liggen aan de noordoost-zijde van het stadion, tegenover de huidige panelen. Inclusief de uitbreiding zal de zonnecentrale jaarlijks zo’n 240.000 kWh aan duurzame stroom opwekken. Dat is ongeveer evenveel als 70 huishoudens per jaar aan elektriciteit verbruiken.

De huidige centrale, bestaande uit 531 panelen, levert al sinds februari van dit jaar groene stroom. Dit wordt verbruikt door FC Groningen. De voetbalclub betaalt de eigenaren van de panelen hiervoor conform de energiemarkt. Ook de nieuwe panelen zullen op deze manier gebruikt gaan worden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring