Navigatie overslaan

DAPP maakt pro­ce­du­re rond orgaan­trans­plan­ta­ties effi­ci­ën­ter en veiliger

Elk jaar worden er in Nederland ruim 750 organen getransplanteerd. Stuk voor stuk zware ingrepen en ingewikkelde logistieke operaties. De Groningse Danielle Nijkamp kan daarover meepraten. Zij was jarenlang transplantatiecoördinator en zag: dit kan makkelijker, efficiënter, beter. En dus ontwikkelde zij met haar partners de prijswinnende Donation Application, DAPP. Scheelt tijd, fouten en ergernis.

Er worden nogal wat mensen gek gebeld, tijdens een transplantatieproces. Dat is niet vreemd. Het is een precisieklus, waarbij niets aan het toeval overgelaten kan worden. Een orgaan komt vanuit het ene ziekenhuis, een patiënt wacht in het andere ziekenhuis. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te houden, moeten heel veel mensen precies van elkaar weten wie en wat wanneer waar is. Zodat de operatiekamer klaar staat zodra het orgaan binnenkomt en er geen kostbare tijd verloren gaat.

‘Het is een hele lijst met mensen’, vertelt Danielle Nijkamp. ‘Je hebt de medici die bezig zijn met het uitnemen van het orgaan, de coördinator, de vervoerders, de mensen die met de nabestaanden moeten spreken. En aan de andere kant bekommert een heel team zich om de patiënt die het orgaan krijgt. Die telefoontjes gaan vaak via de coördinator maar gebeuren daarnaast ook nog tussen de professionals onderling. Er is geen overzicht.’

Het team rond de ontvangende patiënt wil weten wanneer het orgaan precies arriveert, in welke conditie. Wanneer de transplantatieoperatie exact van start kan gaan is essentieel, om op tijd de chirurg en ander medisch personeel in te roepen. Maar er is veel meer informatie die moet worden gedeeld.

Eigen ervaring
Danielle had zelf jarenlang de rol van transplantatiecoördinator in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ‘Steeds weer zijn er nieuwe vragen. Is het orgaan al onderweg? Wanneer komt het binnen? Staat de OK klaar? Is de chirurg geïnformeerd? Enzovoorts. Je zit eigenlijk constant aan de telefoon. Ik belde zo twee Nokia’s leeg.’

Dat is tijd die beter benut kan worden, bedacht ze. Dus zocht ze hulp van de Groningse vormgevers en ontwikkelaars Eds Keizer en Zareh Geertjes om een revolutionair platform te bouwen, dat inmiddels aandacht trekt uit de hele wereld: DAPP. Het idee is simpel: iedereen die rond transplantaties in de weer is (vaak meer dan honderd mensen) heeft op elk moment overzicht.

De Donation Application (DAPP) laat door middel van een ‘timeline’ exact zien wat de status van het transplantatieproces is, welke medewerkers betrokken zijn en wie waarmee bezig is. Te zien is onder andere waar het orgaan zich bevindt, op welk tijdstip het precies verwacht wordt in het ziekenhuis waar de patiënt ligt te wachten en hoe laat de transplantatie begint. En nog een berg aan andere informatie kan eenvoudig gedeeld worden, zoals bijvoorbeeld welke operatiekamer beschikbaar is.

Pilot
Een pilot project met de DAPP begint in het UMCG, specifiek voor wat betreft levertransplantaties. ‘In de medische wereld is het niet altijd makkelijk om nieuwe methoden in te voeren. De mensen hechten aan hun manier van werken. Maar het kan niet anders dan dat dit systeem straks de normale manier van werken wordt.’

Het scheelt namelijk heel veel tijd, die de betrokkenen elders kunnen besteden. Het scheelt ook fouten. Transplantatieprocedures vinden meestal ’s avonds en ’s nachts plaats, op tijdstippen waarop artsen er meestal al een hele dag hebben op zitten. ‘Iedereen die iets bedenkt om de veiligheid in de zorg te verbeteren, richt zich op patiënten. Wij richten ons ook op de professionals. Zo zie ik het’, aldus Nijkamp.

Wereldwijde interesse en kansen
Zodra de pilot in Groningen succesvol is afgerond, gaat er een wereld aan mogelijkheden open voor het team van DAPP. Transplantatie-experts uit binnen- en buitenland tonen interesse in het platform, dat mede om die reden geheel Engelstalig is. Eerst komt de lever aan bod, daarna kunnen alle andere orgaantransplantaties zonder veel moeite een plek krijgen in het platform.

Eén van de bijkomende voordelen is dat met DAPP voor het eerst secuur wordt vastgelegd hoe de hele logistieke operatie rond een orgaandonatie aanbod tot aan transplantatie gaat. En dat maakt het mogelijk onderzoek te doen, fouten te vinden en op te lossen.

Maar de kansen gaan nog veel verder dan dat. Nijkamp: ‘Dit is een platform dat zorgverleners van verschillende afdelingen bij elkaar brengt. Dat kun je op meer plekken inzetten natuurlijk. Het slaat een brug die in het belang is van de professionals dus ook van de patiënten.'

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring