Navigatie overslaan

Data­cen­ter Goog­le lever­de dui­zen­den banen en 3,6 mil­jard euro op’

De datacenters van Google in de Eemshaven en het Noord-Hollandse Middenmeer hebben duizenden banen, en een bijdrage aan de Nederlandse economie van 3,6 miljard euro opgeleverd.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Copenhagen Economics, in opdracht van Google, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

De onderzoekers keken met name naar de periode tussen 2014 en 2019. Juist in die periode was Google actief in de Eemshaven: de komst van een datacenter naar de Eemshaven werd in 2014 bekend gemaakt, en twee jaar later was het center operationeel. De bouw van het andere datacenter, in Middenmeer, startte vorig jaar.

3400 banen

In totaal investeerde Google in die vijf jaar 2 miljard euro in de datacenters. Die investering leverde direct en indirect 3400 banen op, aldus de onderzoekers. In de Eemshaven ging het dan met name (1400) om banen voor de bouw en onderhoud. Het datacenter zelf levert 150 banen op, en daarnaast ging het om banen op het gebied van onder andere beveiliging en telecommunicatie.

Duurzame energie

In de Eemshaven werken mensen uit 27 verschillende landen. Bij de keuze voor een locatie kijkt Google vooral naar de aanwezigheid van geschikt personeel en de mogelijkheden voor duurzame energie. Voor de Eemshaven ging Google in zee met onder meer een wind- en zonnepark in Delfzijl.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring