‘De Bosatlas van de energie’ zorgt voor aandacht voor energie op voortgezet onderwijs
Nederland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om energie. In eigen bodem hebben we veel turf, steenkool, aardolie en aardgas. Vanaf de Gouden Eeuw zorgde een grote voorraad van fossiele brandstoffen voor flink wat economische voorspoed. Ook nu nog produceert de Nederlandse energiesector voor tientallen miljarden euro’s en houdt het veel mensen aan het werk. Energie blijft ook in de toekomst een belangrijke rol spelen in ons land. Zo hebben we een gunstige ligging aan zee en zorgen zeehavens ervoor dat we een goede uitvalsbasis zijn voor werk aan offshore windparken. Ook is er nog steeds veel gas in onze bodem en hebben we in Nederland een Europese gasrotonde. We zijn een Europees energieknooppunt voor onder andere aardgas, biomassa en windenergie.
De Bosatlas van de energie geeft een beeld van de toekomst van energie in Nederland op basis van historische bronnen, actuele gegevens en toekomstscenario’s. Van de atlas, die in november verscheen, zijn er al 20.000 exemplaren verkocht. Uitgever Noordhoff uit Groningen kan dankzij steun van de overheid en negen bedrijven alle voortgezet onderwijs-instellingen in Nederland een aantal exemplaren cadeau geven.
Hoogleraar onderwijsgeografie Joop van der Schee van de Vrije Universiteit Amsterdam, tevens vertegenwoordiger van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap voor het aardrijkskundeonderwijs, ontwikkelt met zijn medewerkers een lessenreeks die leerlingen in het voortgezet onderwijs wegwijs gaat maken in de atlas en in de wereld van de energie. Het lesmateriaal is direct na de zomervakantie beschikbaar.