Navigatie overslaan

De Eems­ha­ven als cen­trum voor de off­sho­re windindustrie

In de Eemshaven wordt volop rekening gehouden met de kansen die de offshore windenergie het gebied kan gaan opleveren. Dankzij de optimale ligging van de Eemshaven ten opzichte van al bestaande en nog geplande windparken op de Noordzee ontwikkelt de Groningse haven zich onderhand tot het centrum van de offshore windindustrie in Noordwest-Europa. Zo is er de Orange Blue Terminal: een grote op- en overslagterminal voor het onderhoud en de bouw van de windparken op zee.

De Orange Blue Terminal Eemshaven wordt sinds juli 2011 door het Duitse havenlogistiekbedrijf Buss Port Logistics geëxploiteerd, in samenwerking met Marico Scheepvaart. De terminal heeft een kaailengte van in totaal 630 meter en heeft 216.000 m² logistiek oppervlak in gebruik. De uitrusting van de terminal, de geografische ligging en een diepgang van 14 meter maken de Orange Blue Terminal geschikt voor de omslag van alle soorten goederen, maar met name voor de offshore-windenergie-industrie. Zo is er bijvoorbeeld een gigantische hijskraan van Liebherr beschikbaar met een maximaal draagvermogen van maar liefst 208 ton.

Op grond van de geografische ligging in de nabijheid van meer dan 20 offshore windparken in de Noordzee en de aanwezige infrastructuur in de Eemshaven kan Orange Blue Terminals uitgroeien tot een belangrijke schakel in de keten voor offshore windenergieprojecten. Zo kunnen de toekomstige en bestaande windparken in de Noordzee vanuit de Eemshaven snel en soepel bevoorraad worden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring