Navigatie overslaan

De Eems­ha­ven gaat fors uit­brei­den; meer gro­te bedrij­ven, meer werkgelegenheid

De Eemshaven gaat fors uitbreiden: in de aangrenzende Oostpolder komt er 600 hectare aan bedrijventerrein bij. Volgens de provincie Groningen zijn er steeds meer grote bedrijven die zich in deze regio willen vestigen. Er is vooral vraag vanuit de auto- en waterstofindustrie, datacenters, batterijfabrieken en andere high tech-bedrijven. De uitbreiding is goed voor de werkgelegenheid maar moet de Eemshaven ook hét duurzame stopcontact van Nederland maken.

Het gebied dat bij de Eemshaven wordt getrokken, de Oostpolder, is 600 hectare groot. Het gaat om het stuk land ten zuiden van de Eemshaven dat wordt begrensd door de spoorlijn (westzijde), de dijk en lintbebouwing van Oudeschip (zuidzijde) en de N33 (oostzijde).

Grote bedrijven

Volgens de provincie en Groningen Seaports is het nieuwe industrieterrein vooral interessant voor bedrijven die minstens 50 hectare aan ruimte nodig hebben. De sectoren waarop gemikt wordt, brengen werkgelegenheid met zich mee voor zowel hoger als lager opgeleid personeel. Ook bij de ontwikkeling en bouw van het gebied leidt tot extra werkgelegenheid.

Energietransitie

Gedeputeerde Mirjam Wulfse ziet de uitbreiding als een kansrijke ontwikkeling voor Groningen. “Deze uitbreiding biedt vestigingsmogelijkheden voor bedrijven die een bijdrage leveren aan het creëren van meer werkgelegenheid, het vergroenen van de industrie en aan de energietransitie. En dat is niet alleen goed voor Groningen maar ook voor Nederland”, zo zegt ze.

Werkgelegenheid

Volgens Groningen Seaports-CEO Cas König is de vraag naar grond groot. “Op dit moment hebben we te maken met schaarste aan grond in de Eemshaven. We kunnen in de Eemshaven, maar ook in Delfzijl, nauwelijks aaneengesloten kavels aanbieden. Deze uitbreiding in de Oostpolder maakt de komst van bedrijven, die veel ruimte nodig hebben, mogelijk. En daarmee wordt vanzelfsprekend werkgelegenheid gecreëerd”, zegt König.

Grote kavels

Volgens König is er een toenemende vraag naar grote kavels van bedrijven die zich hier willen vestigen. “Dan heb ik het bijvoorbeeld over bedrijven in de waterstofeconomie, denk aan elektrolysers, maar ook batterijfabrieken, datacenters, bedrijven in de automobielindustrie en nieuwe vormen van hightechbedrijven. De komst van deze bedrijven brengt ons een gevarieerde werkgelegenheid en vernieuwingsmogelijkheden, waarvan we in de regio zeker positieve economische effecten gaan merken.”

Hét duurzame stopcontact van Nederland

Daarnaast biedt de Eemshaven met de Oostpolder kansen om hét duurzame stopcontact van Nederland te worden. “We zijn al het stopcontact van Nederland, maar willen uiteraard de productie van schone energie voortzetten. Naast het creëren van werkgelegenheid, draagt de ontwikkeling bij aan de vergroening van de chemische industrie en dus aan de energietransitie. Groningen is van oudsher dé energieprovincie van Nederland en dat willen en moeten we blijven. Want Nederland is klaar voor schone en duurzame energie, waarin de Eemshaven een belangrijke rol speelt”, aldus König.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring