Navigatie overslaan

De Gro­nin­ger Meeuw’: goed­ko­pe, duur­za­me én aard­be­vings­be­sten­di­ge woning

Een groep zelfstandige Groningse ondernemers werkt aan de ontwikkeling van een bouwsysteem dat bestaat uit een combinatie van piepschuim en hout. De woning die hiermee kan worden gebouwd, is door de Coöperatie Vederlicht, zoals de ondernemers zichzelf noemen, ‘De Groninger Meeuw’ gedoopt. De woningen moeten niet alleen erg energiezuinig worden, dankzij de innovatieve constructie en bouwwijze zijn ze ook nog eens aardbevingsbestendig; iets dat in Groningen tegenwoordig natuurlijk erg welkom is.

Dankzij de aardbevingsbestendigheid van het concept, kwam de Coöperatie Vederlicht dan ook in aanmerking voor de Nieuwbouw Innovatieregeling van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het is één van zeven geselecteerde projecten die met financiële steun van de NAM verder kunnen worden uitgewerkt.

De basis van de door Vederlicht ontwikkelde woning bestaat uit piepschuim panelen die in houten frames worden geschroefd. Hierdoor ontstaat een duurzame, goed geïsoleerde ‘schil’. Door de inzet van slimme installatietechnieken is de woning volledig onafhankelijk van aardgas en voorzien van een aansluiting die de teruglevering van stroom aan het energienet mogelijk maakt.

Alle besparende en isolerende maatregelen maken van ‘de Groninger Meeuw’ een energieneutrale woning. Hij komt zelfs in aanmerking voor het certificaat ‘Passiefhuis’. Dat betekent dat de woning niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruikt voor ruimteverwarming. Een Nederlands passiefhuis gebruikt daarmee vier keer minder energie dan een nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54 procent minder koolstofdioxide uit. Bedenk dat ongeveer een derde van de menselijke CO2-uitstoot in West- en Midden-Europa wordt uitgestoten bij het gebruik van gebouwen en het is duidelijk dat ‘de Groninger Meeuw’ en belangrijke bijdrage kan leveren aan een duurzamere wereld.

Daarnaast kunnen zowel de panelen als de houten frames in Groningen zelf worden geproduceerd. Dat draagt weer bij aan één van de andere doelen van de Coöperatie Verderlicht: het stimuleren, behouden en versterken van werkgelegenheid in de regio is namelijk één van de doelen van de coöperatie.

Tel daarbij op dat de woningen erg goedkoop te realiseren zijn en daarmee erg geschikt zijn voor sociale woningbouw en het is duidelijk: De Groninger Meeuw is comfortabel, veilig, goedkoop en energieneutraal. Eigenlijk is het dus gewoon de woning van de toekomst. Voor nieuwbouw in Groningen kan het in elk geval zeker het verschil gaan maken.

www.vederlicht.house

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring