De Verbinding: “een sociaal concept maar ook wij moeten het hebben van kwaliteit en betrouwbaarheid”
“Aan marketing hoeven we niets te doen. Het waait hier vanzelf binnen”, zegt Toine van Bijsterveldt, directeur van De Verbinding BV. Bij het Groninger constructiebedrijf in hout en aluminium werken vooral dove en autistische mensen. Het sociale concept van De Verbinding spreekt de opdrachtgevers aan. “Maar het gaat hier wel om de bouwwereld en dat is beslist geen softe club. Net als alle andere bedrijven moeten we het gewoon hebben van onze kwaliteit, prijs en leverbetrouwbaarheid.” De Verbinding is een van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs, die 18 november officieel wordt uitgereikt.
In 2007 startte Van Bijsterveldt het bedrijf. Drijfveer was onder andere zijn dove zoon, die maar niet aan het werk kwam. ‘Vanuit mijn vroegere werk had ik regelmatig contact met Schipper Kozijnen. Op een gegeven moment hoorde ik van hun uitbreidingsplannen. Voor mij was één plus één twee. Ik wilde met dove mensen kozijnen voor Schipper maken. We konden direct 25 mensen werk bieden. Mijn zoon heeft hier helaas maar drie weken gewerkt, want dit werk ligt hem absoluut niet. Hij is nu heel gelukkig als postbode”, zo vertelt hij op de site van de Groninger Ondernemingsprijs.
Extra aandacht
Ondertussen zijn we 14 jaar verder en telt het bedrijf 33 medewerkers. Van hen zijn er 18 doof. Gebarentaal is dan ook de voertaal binnen De Verbinding. Van Bijsterveldt: ‘Onze meesters leiden de mensen zelf op. Dat vraagt wel wat van ze, want enerzijds heb je de druk van productie draaien, anderzijds hebben de mensen soms wat extra aandacht nodig. Maar het loopt allemaal fantastisch.’ Grootste probleem voor Van Bijsterveldt is opslagruimte: voor zowel de materialen als de eindproducten.
Succesnummer
Behalve aan Schipper produceert De Verbinding inmiddels ook voor o.a. Ruiter Dakkapellen, Van Wijnen, Plegt-Vos, Totaal Groep Groningen, Jurriens Noord, Geveke en Rottinghuis. En dan gaat het niet om kozijnen alleen. Houtskeletbouw is toegevoegd aan het assortiment, net als aluminium schuifpuien. In de productiehal worden ook complete dakkapellen tot wel 12 meter breed gefabriceerd die in één stuk worden afgeleverd. Een succesnummer is de prefab meterkast die nog voor het optrekken van de muren geplaatst wordt op de betonnen fundatie van nieuw te bouwen huizen.
Geen softe club
‘Aan marketing hoeven we niets te doen. Het waait hier vanzelf binnen’, zegt Van Bijsterveldt lachend. ‘Natuurlijk hebben onze afnemers sympathie voor het sociale concept van De Verbinding, maar het gaat hier wel om de bouwwereld en dat is beslist geen softe club. Net als alle andere bedrijven moeten we het gewoon hebben van onze kwaliteit, prijs en leverbetrouwbaarheid. En die zijn dik in orde!’
Over de Groninger Ondernemingsprijs
Sinds 1998 wordt de Groninger Ondernemingsprijs uitgereikt aan een toonaangevende onderneming in stad en ommeland. Doel van de stichting Groninger Ondernemingsprijs is het stimuleren van de Groninger economie, door het zichtbaar maken van excellente ondernemingen en het bieden van een interessant netwerk.
De komende Groninger Ondernemingsprijs wordt uitgereikt op 18 november. Onlangs werden uit tientallen inzendingen tien genomineerden bekend gemaakt. Op donderdag 30 september kiest de jury uiteindelijk de drie finalisten. Die strijden op 18 november om de felbegeerde prijs.
De tien genomineerden zijn VOF De Vesting (De Basiliek) uit Appingedam, De Verbinding in Groningen, Detasafe BV uit Appingedam, iWink uit Groningen, LCW uit Groningen, Lift-Tex Industrie BV uit Tolbert, Maripaan Groep BV uit Groningen, Next Generation Shipyards uit Lauwersoog, Oosterpoort Opleidingen BV uit Groningen en Simian BV uit Westerbroek.