Navigatie overslaan

De Basi­liek: Hau­te cui­si­ne in een hei­lig huis

‘Mensen uit omstreken, kom hier eten’, luidt de oproep van Hermus in zijn recensie. Die is niet aan dovemans oren gericht, want elke dag zit De Basiliek van de gebroeders Hans en Adolf Beukema en chef-kok Willem Bos mudjevol gasten die de vertoonde gastronomische kunsten bijzonder weten te waarderen. De Basiliek is een van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs, die 18 november officieel wordt uitgereikt.

Het begon allemaal toen de twee broers, destijds werkzaam als Hoofd keuken en Administratie keuken voor een verzorgingstehuis, een cafetaria in Appingedam overnamen; De Vesting. Na 20 jaar volgden de RK-kerk (de huidige Basiliek) en de synagoge. Die laatste biedt ruimte voor vergaderingen, kleine bijeenkomsten en partijen. Gelegen aan de achterkant van de synagoge bevindt zich ook nog een B&B, De Vijgenhof geheten.

Dutch Cuisine

‘In De Basiliek serveren we 3 en 4 gangen van de chef. We profileren ons vooral met Dutch Cuisine’, vertelt Hans Beukema, ‘ofwel biologische, seizoensgebonden streekproducten.’ Het wordt allemaal met veel liefde bereid door chef-kok en mede-eigenaar Willem Bos. Net zo belangrijk als het eten, zijn de begeleidende wijnen. ‘Die zijn in vertrouwde handen van onze sommelier’, aldus Beukema. ‘Ooit begonnen als kassamedewerker in onze cafetaria, heeft hij zich ontwikkeld tot een van de beste sommeliers van Nederland', zo vertelt hij op de site van de Groninger Ondernemersprijs.

Cafetaria

Toch heb je nog geen succesformule met alleen fantastische spijzen en wijnen. Ook de ambiance doet een belangrijke duit in het zakje. De glas-in-loodramen en weelderige kroonluchters worden gecombineerd met moderne elementen zodat een uiterst sfeervol geheel ontstaat. De basis voor het succes van de Beukema’s ligt in hun cafetaria. ‘Omdat we weleens de catering voor partijen verzorgden, kregen wij destijds de vraag of wij de vrijgekomen cafetaria wilden overnemen. We bouwden die uit met cateringactiviteiten en al snel stonden we in de hele provincie te boek als een leverancier van uitstekend eten.’

Strippen

In 2016 vertelde de toenmalige burgemeester van Appingedam dat de RK-kerk een nieuwe eigenaar zocht. De gebroeders stripten het hele gebouw en bouwden het om tot de huidige Basiliek. ‘Het bouwproces is gevolgd door RTL4. Dat levert ons nog steeds landelijke klandizie op. De synagoge met de daarachter gelegen B&B volgde in 2020, het jaar van corona. Om ons personeel te kunnen behouden, startten we met uitbrengmaaltijden. Dat was een groot succes. Waar andere restaurants nu moeite hebben met het vinden van medewerkers, is bij ons iedereen (ca. 30 personeelsleden), gebleven.’

Zusterhuis

Rust kennen de twee gebroeders niet. Zo moet de cafetaria een bouwkundige versterking ondergaan en zal daarom verhuizen naar een ander pand. ‘We zitten nog barstensvol plannen. Naast De Basiliek bevindt zich een zusterhuis. Dat zouden we kunnen ombouwen tot een ‘hotel boutique’. En misschien moeten we ooit nog eens iets in een moskee starten’, grapt Beukema.

Over de Groninger Ondernemingsprijs

Sinds 1998 wordt de Groninger Ondernemingsprijs uitgereikt aan een toonaangevende onderneming in stad en ommeland. Doel van de stichting Groninger Ondernemingsprijs is het stimuleren van de Groninger economie, door het zichtbaar maken van excellente ondernemingen en het bieden van een interessant netwerk.

De komende Groninger Ondernemingsprijs wordt uitgereikt op 18 november. Onlangs werden uit tientallen inzendingen tien genomineerden bekend gemaakt. Op donderdag 30 september kiest de jury uiteindelijk de drie finalisten. Die strijden op 18 november om de felbegeerde prijs.

De tien genomineerden zijn VOF De Vesting (De Basiliek) uit Appingedam, De Verbinding BV uit Groningen, Detasafe BV uit Appingedam, iWink uit Groningen, LCW uit Groningen, Lift-Tex Industrie BV uit Tolbert, Maripaan Groep BV uit Groningen, Next Generation Shipyards uit Lauwersoog, Oosterpoort Opleidingen BV uit Groningen en Simian BV uit Westerbroek.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring