Navigatie overslaan

Delf­Sail 2016: véél meer dan alleen boot­jes kijken’

Van 29 juni tot en met 3 juli staat Delfzijl weer in het teken van DelfSail. In die vijf dagen doet een bonte verzameling bijzondere schepen de Groningse havenstad aan. Maar het zijn niet alleen de indrukwekkende tallships en replica's van historische schepen die van het evenement een publiekstrekker van jewelste maken. Ook de muzikale omlijsting van het maritiem festival mag er zijn, met gratis te bezoeken optredens van bekende artiesten als Di-Rect, Kensington, The Common Linnets en Nielson.

Het is alweer zeven jaar geleden dat DelfSail voor het laatst werd georganiseerd. Maar het lange wachten wordt dit jaar beloond met een groots opgezet festival dat voor elk wat wils te bieden heeft. Wie puur voor de schepen komt, heeft het getroffen tijdens de 2016-editie. Schoeners, barken, kraken en brikken, van de gigantische viermaster Kruzenshtern tot een replica van het VOC-schip De Halve Maen; ze vormen samen een schitterend schouwspel van masten en zeilen in de Delfzijlster haven.

De woensdag is een soort aanloopdag naar het festival. Er is een ambachtelijke markt, shantykoren zorgen voor muziek, bezoekers kunnen mee op rondvaarten en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) verzorgt demonstraties. Die avond wordt DelfSail echt afgetrapt met een show van rockband Di-Rect, gevolgd door de eerste van vier vuurwerkshows, waarmee elke festivaldag wordt afgesloten.

Donderdag overdag staat voornamelijk in het teken van de Sail In: de intocht van de vele schepen in de haven van Delfzijl. Maar net zo goed als DelfSail een maritiem festival is, is het tegenwoordig een muziekfestival. En dus is er een indrukwekkend artiestenprogramma op vijf verschillende podia: van Ilse de Lange met haar Common Linnets tot Marianne Weber en van Nielson en Kensington tot Jannes en Trafassi, ze treden allemaal op tijdens DelfSail.

Daarnaast is er ook voor de kleintjes van alles te beleven. De zaterdagmiddag is zelfs uitgeroepen tot 'kindermiddag' op DelfSail. Onder meer Ernst & Bobbie komen die dag op bezoek en het Junior Songfestival On Tour neemt de kinderen mee op een twee uur durende muzikale reis.

'Kleintje DelfSail' in Groningen
Het DelfSail-programma wordt dit jaar voorafgegaan door de tweede editie van ZomerWelVaart in de stad Groningen. Dit kleinere festival is dit jaar speciaal omgedoopt tot een 'Kleintje DelfSail'. Van 24 tot en met 26 juni, voorafgaand aan het grote DelfSail, meren in en rond het Groningse stadscentrum tientallen bijzondere schepen aan die onderweg zijn naar Delfzijl. Alle havens en grachten van de stad zullen zo ongeveer vol liggen tijdens ZomerWelVaart en een groot deel van de schippers stelt zijn vaartuig open voor het publiek.

Voor meer informatie en het volledige programma, kijk op www.delfsail.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring