Navigatie overslaan

Delf­zijl in top drie snelst groei­en­de regio’s van Nederland

Utrecht, Flevoland, Delfzijl: deze gebieden zijn momenteel de snelst groeiende regio’s van Nederland. Het is voor het eerst dat Delfzijl nu ook tot de landelijke top drie is doorgedrongen. De economie van Delfzijl, waar de chemische industrie weer floreert en de haven ieder jaar meer goederen overslaat, draait momenteel op volle toeren.

Dat blijkt uit de Regio Top 40 van Rabobank. Flevoland staat bovenaan en dankt zijn positie vooral aan de zeer sterke groei in 2007. Verrassende derde plek is voor Delfzijl en omgeving. De bedrijfsprestaties waren daar eerder ver beneden peil, maar in 2007 kende deze regio een sterke economische groei. Daarmee is Delfzijl e.o. de grootste stijger in de top 40 van economisch presteren.

Het Flevolandse bedrijfsleven tekent voor de sterkste investerings- en arbeidsvolumegroei. Ook qua winst- en productiegroei behoort Flevoland tot de beste regio's van ons land. Dat ligt anders bij het bedrijfsleven in Delfzijl en omgeving: qua winst-, investerings- en productiegroei behoort het tot de toppers, maar qua arbeidsvolumegroei laat het alleen Zuid-Limburg en Oost-Groningen achter zich.

Gemiddeld nam de winst van het Nederlandse bedrijf vorig jaar toe met 4,8 procent. Met een winstgroei van 14,2 procent steekt het bedrijfsleven van Delfzijl en omgeving met kop en schouders boven de andere regio's uit. De groei concentreert zich met name in het industriële grootbedrijf en het MKB in de zakelijke dienstverlening. Afgezien van Delfzijl en omgeving concentreren de ondernemingen met een hoge winstgroei zich in de strook van Zeeland langs de Zuidvleugel van de Randstad, Utrecht en Flevoland tot aan Noordwest-Overijssel.

In Flevoland groeide de productie vooral in de zakelijke diensten. Terwijl in Delfzijl en omgeving en Overig Zeeland vooral meer is geproduceerd in de industrie en bij de nutsbedrijven.

De Regio Top 40 - economisch presteren van het regionale bedrijfsleven is te downloaden via: www.rabobankgroep.nl/kennisbank

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring