Navigatie overslaan

Delf­zijl krijgt eer­ste duur­za­me kero­si­ne­fa­briek van Europa

Het Nederlandse bedrijf SkyNRG, wereldmarktleider in duurzame brandstof voor de luchtvaart, gaat in Delfzijl de eerste duurzame productiefaciliteit voor kerosine van Europa bouwen. De fabriek, die enkel rest- en afvalstromen van regionale industrieën als grondstoffen gaat gebruiken, is wereldwijd de eerste in zijn soort.

De bouw van de fabriek wordt mede mogelijk gemaakt door Schiphol en KLM. De luchthaven investeert in de bouw van de fabriek en de nationale luchtvaartmaatschappij heeft toegezegd voor een periode van 10 jaar liefst 75.000 ton duurzame kerosine per jaar af te nemen. Daarmee is het de eerste maatschappij ter wereld die op grote schaal investeert in duurzame vliegtuigbrandstof.

De kerosine is niet alleen dankzij het gebruik van rest- en afvalstromen zo duurzaam. Er wordt ook gebruikgemaakt van een duurzame vorm van waterstof, gemaakt uit water en windenergie. Door deze duurzame keuzes zal de duurzame vliegtuigbrandstof een vermindering in CO2-uitstoot opleveren van meer dan 85 procent ten opzichte van het gebruik van fossiele brandstof. Duurzame kerosine en biopropaan dragen bovendien bij aan een significante verbetering van luchtkwaliteit door vermindering van (ultra)fijnstof en zwavelemissies.

Waterstofhub Chemport Europe

Met de komst van SkyNRG naar Delfzijl vestigt zich wederom een bedrijf in de Chemport Europe regio die werk maakt van het verduurzamen van onze economie. De fabriek past dan ook uitstekend in de ambities van Chemport Europe om hét waterstofhub van Europa te worden. Bedrijven en overheden in Noord-Nederland kondigden eerder deze maand, tijdens een symposium in Groningen, aan de komende 12 jaar liefst 2,8 miljard euro te gaan investeren in emissievrije waterstof.

Havenbedrijf Groningen Seaports is dan ook erg blij met de komst van SkyNRG naar Delfzijl, zo geeft directeur Cas König aan: 'Het versterkt niet alleen onze positie als waterstofhub en energieregio in Europa, maar draagt ook bij aan de nationale klimaatdoelen. Bovendien verwachten we een substantiële toename van het aantal logistieke bewegingen in de regio.'

En ook de Groningse gedeputeerde Patrick Brouns ziet grote voordelen van de komst van de fabriek voor 'zijn' provincie én de rest van het Noorden: 'De vestiging van SkyNRG draagt fundamenteel bij aan een duurzame noordelijke economie en geeft een boost aan de werkgelegenheid voor onze inwoners. Het is een grote stap richting de groene industrie van de toekomst.'

Over SkyNRG

Het Nederlandse SkyNRG is wereldmarktleider op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof en heeft aan meer dan 25 luchtvaartmaatschappijen op alle continenten brandstof geleverd. SkyNRG produceert, mengt en levert duurzame vliegtuigbrandstof, garandeert duurzaamheid door de volledige supply-chain en helpt met het co-financieren van de premium prijs ten opzichte van conventionele fossiele kerosine. Tegelijkertijd focust het bedrijf op het ontwikkelen van regionale supply-chains die duurzame en betaalbare alternatieven bieden voor fossiele brandstoffen.

De onafhankelijke Sustainability Board van SkyNRG, bestaande uit het WWF International, de European Climate Foundation, het Solidaridad Network en de Rijksuniversiteit Groningen, adviseert of de brandstof voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen, zodat deze geen negatief effect heeft op de voedselketen of op het milieu. Hierbij wordt tevens streng gekeken naar potentiële verdringingseffecten in andere markten. In geen geval zullen voedselgewassen worden gebruikt, zoals sojaolie, palmolie of bijproducten daarvan.

De duurzaamheid van de keten en van de bijbehorende producten wordt bovendien geborgd door certificering van de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB), de hoogste certificeringsstandaard voor duurzame brandstoffen.

Meer informatie over de fabriek is te vinden in de video hieronder en op www.skynrg.com.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring