01/02/2010

Delfzijl plukt vruchten van fraaie opknapbeurt

Delfzijl, de noordelijkste havenstad van Nederland, is aan een ingrijpende verjongingskuur bezig. Er komen steeds meer fraaie nieuwbouwwoningen, appartementen en een mooi winkelcentrum bij. De verjongingskuur was noodzakelijk omdat de stad leeg liep en met name de wat hogere inkomensgroepen naar omliggende gemeenten verhuisden.

Gemeente Delfzijl, het Rijk en de provincie Groningen spraken tien jaar geleden af om het tij te keren, en veel naoorlogse, goedkopere woningen te laten slopen. Daarvoor in de plaats kwam eigentijdse nieuwbouw. Ook werd met steun van het rijk de Ontwikkelings Maatschappij Delfzijl (OMD) opgericht, die de opknapbeurt in goede banen moest leiden.

Inmiddels heeft Delfzijl nu een fraaie havenpromenade, een chique appertementencomplex ‘Kadijk’, ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond en een klassiek-modern winkelcentrum in Delfzijl-Noord, ontworpen door de Rijksbouwmeester, genaamd ‘De Wending’. Maar er staat nog steeds erg veel op hert programma, want ook de oude binnenstad krijgt een facelift. Uiteindelijk zal dat er toe moeten leiden dat er aan de rand van de Eems weer een verjongde en voor alle inkomensgroepen aantrekkelijke havenstad zal staan.

01/01/2010
Noordelijke carpoolers vinden elkaar op Carpooldate.nl
01/01/2010
Financieel Groningen op de kaart met eigen blogsite