Navigatie overslaan

Del­ta­plan cen­traal in Noord in Nieuw­poort’: Bou­wen aan een nog mooi­er en ster­ker Noord-Nederland

Noordelijke politici, regionale vertegenwoordigers en andere noordelijke prominenten schuiven dinsdagmiddag aan bij de digitale editie van Noord in Nieuwspoort. Zij lichten hier het noordelijke aanbod 'Bouwstenen van het Deltaplan voor Noordelijk Nederland' toe.

Noord in Nieuwspoort is online te volgen en duurt van 16.00 tot 18.00 uur.

Geen 99.000, maar 319.000 woningen

In het rapport “Bouwstenen voor een Deltaplan in het Noorden”, dat in Noord in Nieuwpoort wordt toegelicht, stellen de ondertekenaars dat het Noorden kan helpen om de druk op de woningmarkt in de Randstad te verminderen. Er waren al plannen om in het Noorden 99.000 woningen te bouwen, maar dat zouden er 319.000 kunnen worden.

Voor de provincie Groningen betekent dit dat er de komende vijftien jaar niet 20.000 huizen gebouwd zouden moeten worden maar 70.000. In Drenthe zijn al plannen voor 15.000 nieuwe woningen, maar zij willen wel opschalen naar 60.000 nieuwe woningen. Friesland gaat in het nieuwe plan van 14.000 naar 59.000 nieuwe woningen. Met 130.000 nieuwe woningen wil Flevoland het grootste aandeel voor zich nemen.

Lelylijn

Maar in ruil daarvoor hoopt het Noorden dan op geld voor de aanleg van de Lelylijn, waarmee Groningen dan in ruim een uur bereikbaar is vanuit Amsterdam. Daarnaast moet er een ‘Nedersaksenlijn’ komen, tussen Groningen en Emmen. Tot slot willen de noordelijke provincies ook investeren in het bestaande spoor.

Met het plan spelen de drie noordelijke provincies en Flevoland en de vier grootste noordelijke gemeenten Groningen, Assen, Emmen en Leeuwarden in op het feit dat de Tweede Kamer het kabinet middels een motie heeft opgedragen om een Deltaplan voor het Noorden te maken. Met zo’n plan zou de sociaaleconomische situatie in het Noorden moeten worden verbeterd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring