Navigatie overslaan

Der­tig pro­cent min­der straat­ver­lich­ting nodig door reflec­te­ren­de bermbanden

De provincie Groningen en gemeenten kunnen bijna 30 procent besparen op openbare verlichting langs de weg door reflecterende banden en grasbetonblokken langs de weg te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie Groningen en de gemeente Stadskanaal hebben laten uitvoeren.

Het onderzoek is uitgevoerd op provinciale wegen bij Grijpskerk (N355) en Farmsum (N991) en aan de Atlantislaan in Stadskanaal. Uit het onderzoek blijkt dat reflecterende betonstraatstenen veel beter zichtbaar zijn dan de traditionele grijze betonbanden. Op deze manier is er minder straatverlichting nodig, namelijk alleen nog voor de sociale veiligheid en om de omgeving te verlichten, bijvoorbeeld in de buurt van kruispunten en rotondes.

Toepassing
Dit past goed in het beleid van de provincie om niet meer verlichting te gebruiken dan nodig is. De gemeente Stadskanaal werkt zo veel mogelijk met reflecterende materialen, zodat er zo weinig mogelijk openbare verlichting nodig is. Bovendien verbeteren betere zichtbare wegkanten de verkeersveiligheid. De gemeente gaat bij de verharding van 26 kilometer berm de komende tijd gebruikmaken van reflecterende grasbetonblokken.

Fotografie: Roelof Feringa

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring