Detasafe: uitzendbureau voor veiligheidspersoneel
Cor van der Laan werkte nog in loondienst toen hij in 2006 een systeem ontwikkelde ter beheersing van veiligheidsrisico’s voor bedrijven. Dit bood kansen voor een zelfstandig ondernemerschap en Van der Laan ging met het systeem de boer op. Al snel had hij twee grote klanten: NS en Securitas. Niet veel later vroeg NS of Van der Laan ook veiligheidsdeskundigen kon leveren. De oprichting van Detasafe was hiermee een feit. De slaapkamer werd verruild voor een kantoor in Appingedam. Detasafe is een van de genomineerden van de Groninger Ondernemingsprijs.
“Vanuit Appingedam bieden we nu een totaaloplossing op het gebied van veiligheid”, zegt Van der Laan. “Detasafe is een uitzendbureau waar bedrijven terecht kunnen voor veiligheidspersoneel. Denk aan brandwachten, verkeersregelaars en veiligheidsdeskundigen. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid voor cameratoezicht en we verzorgen trainingen en opleidingen via onze zusterorganisatie NIVI.” Inmiddels telt Detasafe zo’n 60 uitzendkrachten.
Aanbestedingen
Appingedam is niet toevallig de vestigingsplaats van Detasafe. Van der Laan: “We zitten hier heel gunstig tussen twee havens: Delfzijl en de Eemshaven. Het is een mooi industriegebied dat ons veel kansen biedt", zo vertelt hij op de site van de Groninger Ondernemingsprijs. Andere partijen in Nederland zien dat laatste ook. Om toch mee te kunnen doen met aanbestedingen in Noord-Nederland zoeken deze partijen steeds meer de samenwerking met Detasafe.
Calamiteitentelefoon
Niet alleen de industrie is klant van Detasafe, ook steeds meer zorginstellingen en onderwijsinstituten melden zich voor een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Dan gaat het onder andere om arbeidsveiligheid en brandveiligheid. “Na het inventariseren van alle risico’s stellen we een plan van aanpak op. Een ander succesvol product dat door zorginstellingen wordt afgenomen is onze calamiteitentelefoon”, aldus Van der Laan.
Bijspringen
In al haar activiteiten blijft Detasafe oog houden voor het menselijke, sociale aspect. “Als laaggeschoolden in de veiligheidsbranche willen werken, dan helpen wij met scholing. En als er geen geld is voor vervoer naar de werkplek, dan springen we bij met personenbusjes.” En dan blijkt directeur Van der Laan zelf ook niet te beroerd om bij te springen: “Ook ik maak wel eens nachtelijke ritjes om het personeel naar het werk te brengen."
Over de Groninger Ondernemingsprijs
Sinds 1998 wordt de Groninger Ondernemingsprijs uitgereikt aan een toonaangevende onderneming in stad en ommeland. Doel van de stichting Groninger Ondernemingsprijs is het stimuleren van de Groninger economie, door het zichtbaar maken van excellente ondernemingen en het bieden van een interessant netwerk.
De komende Groninger Ondernemingsprijs wordt uitgereikt op 18 november. Onlangs werden uit tientallen inzendingen tien genomineerden bekend gemaakt. Op donderdag 30 september kiest de jury uiteindelijk de drie finalisten. Die strijden op 18 november om de felbegeerde prijs.
De tien genomineerden zijn VOF De Vesting (De Basiliek) uit Appingedam, De Verbinding in Groningen, Detasafe BV uit Appingedam, iWink uit Groningen, LCW uit Groningen, Lift-Tex Industrie BV uit Tolbert, Maripaan Groep BV uit Groningen, Next Generation Shipyards uit Lauwersoog, Oosterpoort Opleidingen BV uit Groningen en Simian BV uit Westerbroek.