Navigatie overslaan

Deze oplos­ba­re pleis­ters uit Gro­nin­gen hel­pen de zorg een stap vooruit

Of het nou gaat om een chirurgische ingreep of om nazorg, medische technologie wordt steeds vaker toegepast in ziekenhuizen. Ook Polyganics uit Groningen helpt de zorg een stap vooruit. De oplosbare hersenpleister die het bedrijf op de markt bracht, blijkt een groot succes. Momenteel werkt het bedrijf aan een soortgelijk product, geschikt voor wondzorg bij de lever en de alvleesklier.

Neusschuimpjes, hersenpleisters, zenuwbuisjes: Polyganics is van alle markten thuis. De medische toepassingen die het bedrijf ontwikkelt zijn uiteenlopend, maar hebben een belangrijk ding met elkaar gemeen. Ze zijn gemaakt van materialen die oplossen in het lichaam. De hersenpleister is het meest recent ontwikkelde product en wordt gebruikt door ziekenhuizen in heel Europa. Het succes zorgde ervoor dat het bedrijf onlangs moest verhuizen naar een groter pand op het Zerniketerrein in Groningen, waar meer ruimte is voor de fabriek en het laboratorium. Nu is Polyganics bezig met de volgende stap: de ontwikkeling van een oplosbare pleister voor de lever en alvleesklier.

Marleen Schoonen is Director Corporate Communication & Corporate Initiatives bij Polyganics. Ze vertelde tegen Innovation Origins over de hersenpleister en andere producten die Polyganics op de markt bracht en over wat we nog meer kunnen verwachten in de toekomst.

De hersenpleister blijkt een groot succes. Hoe werkt deze precies?

“De patch, of pleister, wordt gebruikt na een neurochirurgische procedure. Zo’n procedure wordt gedaan omdat er bijvoorbeeld een tumor in het hoofd zit. De schedel wordt dan opengemaakt. Onder de schedel zit het hersenvlies. Dit is perkamentachtig en kan daarom niet volledig sluitend gehecht worden. Je krijgt dan namelijk gaatjes in het vlies waardoor er vloeistoffen uit gaan lopen, zoals hersenvocht. Er kunnen dan ontstekingen en zwellingen ontstaan. Deze kunnen levensbedreigend zijn.

Onze patch is een product dat je op het hersenvlies plakt, om zo lekkage van hersenvocht en bloed tegen te gaan. De pleister blijft enige tijd in het lichaam en lost langzaam op. Daardoor is het niet nodig om het product eruit te halen en nog een operatie moet plaatsvinden.”

Het product lost dus op in het lichaam. Is dat eigenlijk wel veilig?

“Een aantal van onze producten wordt al toegepast in ziekenhuizen. Er is een ontwikkelingstraject van jaren aan vooraf gegaan. De pleisters moeten aan heel strenge veiligheidseisen voldoen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of er in het lichaam geen ontstekingsreacties optreden als gevolg van het gebruik van het product. Ik durf met mijn hand op het hart te zeggen dat de pleister echt veilig is.”

Hebben jullie nog meer producten die door ziekenhuizen gebruikt worden?

“Wij zijn ooit begonnen met het op de markt brengen van neusschuimpjes. Deze schuimpjes hebben ons bedrijf groot gemaakt. Ze worden over de hele wereld gebruikt bij neusoperaties. Je kunt ze in elkaar duwen en in de neus stoppen. Na een paar dagen lost het product op en kun je het schuimpje uitsnuiten. Het voordeel: je hoeft niet allerlei watten te verwijderen waarbij de kans bestaat dat de wonden weer opengaan.

Daarnaast maken wij buisjes die gebruikt worden bij zenuwschade. Als door een ongeluk de zenuw van je vinger beschadigd raakt, dan moeten de zenuwen weer herstellen. Ze moeten weer naar elkaar toegroeien. We hebben een buisje ontwikkeld dat de zenuwuiteinden naar elkaar geleidt. Daarmee voorkom je dat de zenuw gaat rafelen. Dit laatste zorgt namelijk voor fantoompijn.”

Hoe staat het ervoor met de ontwikkeling van de pleister voor de lever en alvleesklier?

“Deze pleister werkt in principe hetzelfde als de hersenpleister en kan worden gebruikt bij vrij heftige procedures, zoals bij het verwijderen van een stuk lever bij een patiënt met leverkanker. Toch komen er uitdagingen kijken bij de ontwikkelen van dit product. Je hebt op deze plek van het lichaam namelijk te maken met andere soorten lichaamsvocht, zoals gal. Dit is een behoorlijk agressieve vloeistof en de pleister moet daar goed tegen bestand zijn. We zijn bezig met doen van verschillende onderzoeken. Op dit moment is het product getest bij 80 patiënten in Europa. De resultaten van de studie zullen worden gebruikt om CE-goedkeuring te krijgen, daarmee kan het product in Europa op de markt worden gebracht.

Staat de medische sector open voor innovaties waar jullie aan werken?

“Absoluut. Vaak begint het idee voor een nieuw product juist bij de vraag van een arts. We kijken naar waar chirurgen behoefte aan hebben en hebben ook veel contact met artsenorganisaties. Gedurende het hele proces, van het testen tot aan het op de markt brengen van producten, zoeken we de samenwerking op.”

Wat kunnen we verwachten van Polyganics in de toekomst?

We willen een wereldwijde speler zijn die van belang is op het vlak van herstel na chirurgische procedures. Het doel is om de chirurg uiteindelijk een gereedschapskist te kunnen bieden met allerlei verschillende mogelijkheden om patiënt herstel te bevorderen, op basis van onze oplosbare polymeren. Het is prachtig dat we dit vanuit Groningen kunnen doen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring