Navigatie overslaan

Dou­ble Lux Ligh­ting levert LED-ver­lich­ting Ryanair

Bedrijven in de Groningse Eemsdelta-regio kunnen op Europees niveau vaak uitstekend meekomen. Neem bijvoorbeeld het in Appingedam gevestigde Double Lux Lighting, een groothandel in verlichting. Dit bedrijf, gespecialiseerd in duurzame LED-verlichting, kreeg onlangs een grote order van de Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair. Het gaat om LED-armaturen die in Nederland zijn ontwikkeld met een speciale daglichtkleur. Hierdoor kunnen de monteurs in de vliegtuighangars van Ryanair ook 's avonds en 's nachts optimaal doorwerken.

De opdracht is een mooie opsteker voor Double Lux Lighting. Maar het is ook een erkenning voor het feit dat het bedrijf op de goede weg is, na de koerswijziging die enkele jaren geleden werd ingezet. Double Lux Lighting kreeg onlangs ook al een bijzondere prijs: de DamSter, een prijs van de gemeente Appingedam voor bedrijven die de naam van deze stad goed uitdragen. Wat voor bedrijf is Double Lux Lighting dat zich vanuit Appingedam landelijk, en zelfs Europees in de kijker weet te spelen?

‘We bestaan als bedrijf precies 25 jaar, en gaan het 26ste jaar in’, vertelt Tjark Klasens, directeur-eigenaar en oprichter van het bedrijf op de website www.eemsdelta.nl. ‘Ik ben er mee begonnen in 1989, vanuit mijn huis aan de Oude Schans in Delfzijl. Sinds 1997 zijn we in Appingedam gevestigd, waar we het nu zeer naar onze zin hebben’, aldus Klasens. Tjark Klasens in een geboren ondernemer. In die zin dat hij vanuit het niets een bedrijf heeft opgebouwd, maar vooral ook omdat hij de koers van zijn bedrijf verlegde toen de crisis uitbrak. Met die nieuwe koers blijkt hij nu zeer succesvol te zijn. ‘Ik kom zelf niet uit een ondernemersgezin. Dat ik in 1989 zelfstandig werd, kwam gewoon ook omdat ik na mijn schoolopleiding (HEAO) en militaire dienst geen werk kon vinden. Daarom begon ik te handelen in verlichtingsspullen. Ik vertegenwoordigde een fabriekje in spiegelreflectoren waarvoor ik in mijn VW polo het hele land doorreed’, vertelt Klasens.

Hij leverde vooral aan agrarische bedrijven en had daarmee een interessante afzetmarkt gevonden. In 1994 kwam zijn broer ook in het bedrijf, dat zich gestaag verder ontwikkelde. Vanaf 2008 werd het, na het uitbreken van de Kredietcrisis, lastiger. Als reactie besloot Klasens zich meer te gaan richten op energiebesparende lichttechniek, de zogenaamde LED verlichting. Bovendien ging hij zich meer focussen op agrarisch licht. ‘Dat bleek een goede keuze, want we zijn er weer bovenop gekomen. Het gaat nu echt tόp, heel goed!’, vertelt Tjark. Bij zijn bedrijf werken nu vier mensen, maar mogelijk zullen dat er meer worden. Klasens profileert zijn bedrijf ook op belangrijke beurzen in Duitsland, in Hannover en Dortmund, en dat blijkt zeer goed te werken.

Eind vorig jaar leverde dat de eerder genoemde order op van Ryanair. Deze worden gebruikt in de hangars op de Airports van Bremen en Glasgow. Eerder in 2014 had Double Lux Lighting ook al aan Ryanair geleverd voor montage in Frankfurt (Hahn) en London (Stansted) Airport.

Het bedrijf van Klasens doet het hele traject voor Ryanair: van lichtplanning tot en met de installatie in de hangars. ‘Voor ons als klein bedrijf is het hebben van Ryanair als opdrachtgever een grote eer, een enorme erkenning en bovendien zeer winstgevend.’

Tjark Klasens verwacht dat door al deze ontwikkelingen zijn bedrijf de komende tijd kan groeien naar 6 tot 10 arbeidsplaatsen.

Dat zijn bedrijf de DamSter heeft gewonnen, daar is Klasens ook zeer trots op. ‘Ik vind dat een hele eer! Het is bovendien de eerste keer dat ik een prijs heb gewonnen: tot nu toe kreeg ik alleen maar schouderklopjes van mijn vrouw, en aanmoedigingen van haar om door te gaan toen het wat minder ging. Nou ja: die schouderklopjes hebben wel gewerkt. En het beeldje dat ik heb gewonnen bij de DamSter heeft een mooie plek gekregen op kantoor. Dankzij die prijs heb ik ook al weer nieuw opdrachten gekregen, dus ook om die reden ben ik er heel blij mee!’, aldus Tjark Klasens.

Voor meer informatie: www.doublelux.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring