Navigatie overslaan

Drie mil­joen euro sub­si­die voor fabriek die bie­ten­pulp omzet in plant­aar­di­ge producten

Provincie Groningen verleent drie miljoen euro subsidie aan Cosun Beet Company voor de komst van een duurzame bio-raffinagefabriek in Delfzijl. Die fabriek zal straks bietenpulp van de suikerfabriek omzetten in nieuwe plantaardige producten, die gebruikt kunnen worden als milieuvriendelijke vervangers van microplastics in onder andere verf, wasmiddel, tandpasta, shampoo en make-up. De fabriek wordt volledig elektrisch en levert naar schatting ruim veertig banen op.

Biobased oplossingen uit suikerbieten

Cosun Beet Company heeft een lange traditie in de teelt van suikerbieten en de bijbehorende productie van suiker. De bio-raffinage fabriek voegt een innovatieve schakel in de suikerbietenketen toe, doordat uit bietenpulp groene, biobased alternatieven worden geproduceerd. “De afgelopen tien jaar zetten we met ons bedrijf sterk in op innovatie, onder meer op het gebied van bio-raffinage van de suikerbietenpulp”, zegt Paul Mesters, CEO van Cosun Beet Company. “Deze toekomstige fabriek is de kroon op al het innovatieve werk dat we hebben gedaan. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting het vergroenen van de samenleving en een duurzame toekomst.”

Voor het produceren van de plantaardige alternatieven wordt intensief samengewerkt met verschillende kennisinstellingen die actief zijn op het gebied van biobased innovaties.

Toekomstbestendige economie

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol: "Dit project laat zien waar we met onze economie naar toe willen: de productie van hoogwaardige en duurzame grondstoffen uit reststromen. Hiermee kunnen vervuilende stoffen in producten die we dagelijks gebruiken, vervangen worden. Dat levert niet alleen werkgelegenheid op, maar zorgt ook voor een beter verdienmodel in de agro-industrie en duurzame producten voor consumenten. Zo werkt Groningen aan een circulaire en schone economie."

Investeren in Toekomstbestendige Industrie

De subsidie van de provincie valt onder de subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. Deze regeling is bedoeld voor Groningse industriële bedrijven die willen investeren in groene grondstoffen, groene waterstof, circulaire economie en elektrificatie van bedrijfsprocessen. In 2021 is een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld, afkomstig uit Nationaal Programma Groningen. De subsidie is aan te vragen via het samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring