Drijvende zonnecentrale in gracht rond Gronings industrieterrein
Volgens Sunfloat renderen de drijvende panelen maar liefst 25 tot 30 procent beter dan zonnecellen op het land of op daken. Niet alleen omdat de drijvende zonnepanelen kunnen meedraaien met de stand van de zon, maar ook omdat ze profiteren van de weerkaatsing van zonlicht op het wateroppervlak.
Drijvende zonnepanelen vormen mogelijk een oplossing voor de opwekking van duurzame energie binnen de gebouwde omgeving. Door gebruik te maken van wateroppervlaktes kunnen grote gebieden met een economisch lagere waarde worden benut voor zonnepanelen. Bovendien behoeven de drijvende zonnepanelen geen grootschalige en permanente fundering, waardoor de installaties zeer flexibel zijn.
De twee oprichters van Sunfloat studeerden in het verleden beiden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder bouwden ze in samenwerking met techniekstudenten van diverse opleidingen van de Hanzehogeschool ook al een kleiner testvlot van zonnepanelen in een vijver op de Zernike Campus. De versie die nu in de gracht bij Westpoort ligt, is de grootste proefopstelling tot nu toe.
Urgenda Tour Groningen
De panelen werden onlangs gepresenteerd tijdens de Urgenda Tour Groningen. In de aanloop naar de internationale klimaatconferentie die later dit jaar in Parijs plaatsvindt, organiseert de organisatie voor duurzaamheid en innovatie in Nederland Urgenda verschillende ‘tours’ langs duurzame initiatieven in heel Nederland.
Tijdens de Groningse editie werden verschillende projecten aangedaan. Zo werd in Stedum een woning gepresenteerd die door Urgenda in samenwerking met een aantal partners volledig energieneutraal gemaakt was. Alle energie die de bewoners verbruiken, wordt op het eigen perceel opgewekt.
Een ander project op het programma betrof het allereerste hennephuis van Nederland. Dit in Oude Pekela gebouwde huis is een project van Dun Agro, dat de nieuwste technieken gebruikt om innovatieve toepassingen te vinden voor natuurvezels als hennep en vlas.