Navigatie overslaan

Duits bio­tech­be­drijf Can­di­dum kiest voor Inno­lab Agri­food op Cam­pus Groningen

Het Duitse bedrijf Candidum heeft eind mei zijn intrek genomen in het Innolab Agrifood, gevestigd in het Avebe Innovatiecentrum op Campus Groningen. Candidum, een spin-off van de universiteit van Stuttgart, is een internationale speler op het gebied van enzymontwikkeling. De keuze voor het Innolab Agrifood werd onder andere gemotiveerd door de state of the art laboratoriumfaciliteiten, zo zegt Philip Schellenberger, hoofd laboratorium van Candidum.

“We konden geen labruimte vinden in Duitsland die goed was ingericht", aldus Schellenberger. Toen we onze zoektocht uitbreidden naar heel Europa, stuitten we al snel op Innolab Agrifood. We kregen een uitstekend aanbod en het laboratorium sloot perfect aan bij onze wensen, namelijk een klein, ingericht lab in combinatie met kantoorruimtes. Dit was de beste oplossing zodra we een voet over de grenzen van Duitsland zetten.”

Corina Prent, manager van Innolab Agrifood beaamt de lacune op de Duitse markt: “Dit type lab, gericht op start- en scale ups en ontzettend goed geoutilleerd, is in Duitsland eigenlijk niet te vinden. Mooi dat het Duitse Candidum nu deze stap naar Campus Groningen zet.”

De juiste variant

Candidum heeft zich gespecialiseerd in het vinden en designen van de beste variant van een enzym. Innovatief, digitaal ontwerp van enzymen stelt het bedrijf in staat om varianten te optimaliseren, zodat de enzymen precies de gewenste kwaliteiten voor hun klanten hebben.

“We moeten deze varianten screenen in een analytische laboratoriumomgeving", zo legt Schellenberger uit. "Deze productie voor R&D-doeleinden en de screening doen we hier in Innolab Agrifood. Onze klanten komen uit de hele wereld, voornamelijk uit Europa en Azië. Het zijn bedrijven in bijvoorbeeld de chemische industrie, de farmaceutische industrie of diervoeding, die ons vragen om enzymen te ontwikkelen die bij hun wensen passen. Of ze komen met een enzym naar ons, dat wij vervolgens bewerken zodat de enzym een betere potentie heeft voor de doeleinden.”

Snelle klik

Er bleek een zeer snelle klik te zijn met de Groningse faciliteiten, want tussen het eerste contact tussen Candidum en Innolab Agrifood en de daadwerkelijke inhuizing van het Duitse bedrijf in Innolab Agrifood zat slechts een maand. Voor Candidum was het dan ook geen moeilijke beslissing om te kiezen voor Innolab Agrifood. Naast de uitstekende, nagelnieuwe laboratoriumfaciliteiten speelden de samenwerkingsmogelijkheden met twee andere huurders, CarbExplore en EV Biotech, en bredere collaboratiemogelijkheden op de Campus Groningen een rol in de keuze.

“We werken alle drie in een vergelijkbaar specialisme", vertelt Schellenberger over de relatie met CarbExplore en EV Biotech, de beide andere start-ups in het Innolab Agrifood. "We hebben nu al veelbelovende gesprekken gevoerd over hoe we elkaar kunnen versterken en over mogelijke samenwerkingsprojecten waarin de skills van onze drie bedrijven samenkomen.

Ook Corina Prent ziet een goede match tussen Candidum en de andere twee huurders in Innolab Agrifood: "Ze ontwikkelen verschillende producten met verschillende toepassingen, maar het draait om dezelfde technologie.”

Ruimte voor innovatie

Campus Groningen heeft vanaf 2014 gewerkt aan ruimte voor innovatie. Een open klimaat, maar ook heel letterlijk fysieke ruimte waar startups een plek kunnen huren en hun bedrijf kunnen uitbouwen. Laboratoriumfaciliteiten zijn juist voor startende organisaties een dure investering. Ook is er vaak sterke behoefte aan een nuttig netwerk en laagdrempelige hulp bij bedrijfsvoering.

Zo ontstond het eerste Innolab Chemistry in 2014, mede op initiatief van Nobelprijswinnaar in de Chemie, prof. dr. Ben Feringa. In 2018 kwam daar Innolab Agrifood bij, gevestigd in het Innovatiecentrum van Avebe op Zernike Campus Groningen.

Edward van der Meer, directeur Campus Groningen: “Dat internationale bedrijven hun weg nu ook weten te vinden naar onze Innolabs, is een prachtige bevestiging van de kracht van het ecosysteem op Campus Groningen. Hier kun je het slimme begin maken, door de aanwezige infrastructuur en de sterke netwerken tussen onderzoekers, ondernemers en hoogwaardig onderwijs.”

Schellenberger is dan ook zeer lovend over de Innolab formule van Campus Groningen: “Al na tweeënhalve week in Groningen kan ik zeggen dat de omgeving echt uitstekend geschikt is voor een groeiend bedrijf dat laboratoriumruimte nodig heeft. Het Innolab maakt voor ons een snel en soepel begin mogelijk, het is echt een kick-start voor ons.”

Over Innolab Agrifood

Innolab Agrifood stimuleert en faciliteert ondernemerschap. Het biedt labfaciliteiten en business support, onder andere op het gebied van business development, strategie, intellectueel eigendom en patentering. Het Innolab biedt daarmee mogelijkheden voor studenten en innovators om eigen initiatieven verder te ontwikkelen.

De bedrijven in Innolab Agrifood werken onder andere aan functionele voedselingrediënten, nutraceutische producten, healthy ageing en biobased economy.

Kijk voor meer info op www.innolabagrifood.com.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring