Navigatie overslaan

Duur­za­me data­dien­sten in Data­cen­ter Groningen

Datacenter Groningen in Zuidbroek draait sinds kort volledig op windenergie van energiemaatschappij Pure Energie. Het moderne datacentrum is daarmee één van de weinige Nederlandse datacenters die enkel groene stroom gebruiken. En dat is niet het enige waar de Groningse faciliteit in vooroploopt…

In samenwerking met Getronics heeft Datacenter Groningen een datahotel gebouwd dat beschikt over de meest moderne faciliteiten en innovatieve systemen. Alles is volledig redundant uitgevoerd. Dat wil zeggen dat wanneer een systeem uitvalt, een ander systeem het razendsnel overneemt. Daardoor kan Datacenter Groningen waarborgen dat de servers die er staan altijd online blijven.

Maar het Groningse datacentrum is niet alleen veilig en betrouwbaar, het beschikt ook nog eens over een uiterst zuinig koelsysteem. De koeling van de vele servers vraagt normaal gesproken erg veel energie, maar dankzij innovatieve oplossingen als ‘free cooling’ en een ‘cold-corridor’ heeft men dit bij Datacentrum Groningen aanzienlijk weten te reduceren.

Bij ‘free cooling’ wordt gebruikgemaakt van buitenlucht om het datacenter te koelen. Dit ontlast niet alleen het milieu maar zorgt ook voor lagere kosten en dus concurrerende prijzen.

‘Cold corridors’ zijn warme en koude paden op de datavloer. Doordat warme en koude luchtstromen van elkaar gescheiden blijven wordt op een efficiënte wijze gekoeld. De koude lucht wordt onder de vloer geblazen en via strategisch geplaatste ventilatietegels komt de koude lucht in de afgesloten ‘koude straat’. Die wordt vervolgens aangezogen door de apparaten, zodat die worden gekoeld. De warme lucht wordt uiteindelijk de ruimte uitgeblazen.

Al deze maatregelen zorgen voor een duurzaam en efficiënt datacenter. En dan komt de energie die wel wordt verbruikt ook nog eens uit duurzame bron. Iets dat in de wereld van datacenters nog behoorlijk zeldzaam is, zo blijkt uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie. In april 2015 becijferde de organisatie dat slechts 4 van de 28 grootste datacenters in Nederland op 100 procent duurzame stroom draaiden. Sinds de overeenkomst met Pure Energie is Datacenter Groningen nu pas de vijfde in dit rijtje.

www.datacentergroningen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring