Navigatie overslaan

Duur­za­me lucht­vaart op Gro­nin­gen Air­port Eel­de; elek­trisch vlie­gen stap dichterbij

Groningen Airport Eelde gaat samenwerken met het Duitse vliegtuigbedrijf Evia Aero. De partners willen duurzame regionale luchtvaart mogelijk gaan maken.

Daarom hebben beide partijen een intentieverklaring ondertekend. Evia Aero ontwikkelt een luchtvaartmaatschappij met elektrisch aangedreven vliegtuigen, waarvan een deel van de vloot een waterstofaandrijving heeft. Evia Aero heeft Eelde uitgekozen als eerste toekomstige Nederlandse uitvalsbasis.

De plannen passen in de ambitie van ‘Eelde’ om op het gebied van waterstof en elektrisch vliegen een van de duurzaamste luchthavens van Europa te worden. Airport Eelde mag zich nu al Europa's eerste 'Hydrogen Valley Airport' noemen, omdat het in het hart van Europa's eerste officiële 'Hydrogen Valley' is gevestigd en veel H2-projecten uitvoert. Zo komt er op het vliegveld een innovatieve elektrolyzer waar groene waterstof wordt geproduceerd. De stroom voor de productie van waterstof is afkomstig van het nabijgelegen zonnepark van 22 Megawatt. Dieselapparatuur voor gronddiensten wordt momenteel omgebouwd om op waterstof te werken.

Eelde uitvalsbasis voor de toekomst

Evia Aero wil met nieuwe vliegtuigtechnologie vliegen duurzaam en economisch haalbaar maken. De aanwezigheid van groene waterstof op Eelde gaf de doorslag in de keuze voor het Groningse vliegveld. “Voor ons is Eelde een goede uitvalsbasis voor de toekomst. De luchthaven werkt aan een groen waterstof ecosysteem, dat onze elektrische en deels op waterstof aangedreven toekomstige vloot zal aandrijven”, aldus Florian Kruse van Evia Aero.

Op 6 en 7 oktober vindt in de stad Groningen het Wind meets Gas event plaats. Dit is het Noord-Nederlandse evenement over waterstof en (offshore) energie. Op 7 oktober wordt een side event georganiseerd bij Airport Eelde, met een discussie en talkshow over waterstof, luchtvaart en energie. Hier zal Evia Aero haar duurzame toekomstvisie in de luchtvaart en de rol van GAE daarin delen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring