Navigatie overslaan

Easy Toys kans­heb­ber voor Gro­nin­ger Onder­ne­mings­prijs; Veen­dam als cen­trum van ero­ti­sche wereld

Welk bedrijf gaat er 30 november met de Groninger Ondernemersprijs 2023 vandoor? Er zijn nog drie bedrijven in de race, stuk voor stuk online giganten. De erotische shop Easy Toys uit Veendam is een van de kanshebbers. De producten van Easy Toys vinden zowel online als offline gretig aftrek. ‘Momenteel zijn we bezig met een uitrol bij een keten van tankstations en een luchthaven’, vertelt eigenaar Eric Idema gepassioneerd.

In 2004 startte Eric Idema zijn onderneming vanuit een uitkeringssituatie. Hij had opgemerkt dat er online veel interesse was in erotiek en seks en besloot daar op in te spelen. Op zijn zolder begon hij een webwinkel in erotische producten. ‘Ik had nooit gedacht dat het bedrijf zo’n vlucht zou nemen. De sleutel tot mijn succes is puur boerenverstand’, vertelt Idema. ‘Ik wilde dat de producten niet ordinair zouden worden bevonden; je moet ze als het ware aan je oma kunnen tonen.’ Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat de producten van EasyToys momenteel worden verkocht in meer dan 80 landen en te vinden zijn in de schappen van grote (web)winkels zoals HEMA, Hunkemöller en bij bol.com.

Maatje 34

Naast een platform voor de verkoop van erotische producten biedt de website van EasyToys ook veel ruimte voor sekseducatie en -emancipatie. Diverse seksuologen geven tips voor het hebben van plezierige seks en er is veel ruimte voor luchtige columns. Bovendien werkt EasyToys emancipatorisch door modellen in te zetten die niet alleen maatje 34 bezitten. ‘Genieten van seks is immers voor iedereen’, vindt Eric. ‘En dat geldt ook voor mensen die nu pijn ondervinden van het vrijen’, benadrukt hij. ‘Met de producten van EasyToys is dat te voorkomen.'


Invloed van corona

De pandemie heeft de Veendammer zeker geen windeieren gelegd. Vanwege de coronaregels was daten nauwelijks mogelijk, dus werd seks een meer individuele aangelegenheid die door de seksspeeltjes van EasyToys een extra dimensie kregen. Het bedrijf haalde in de tijden van lockdowns een recordomzet van maar liefst 65 miljoen euro in 2020.

Ambities

EasyToys telt zo’n 300 medewerkers. Het werk is zeer divers: een grote groep mensen handelt bijvoorbeeld de enorme reeks bestellingen af die dagelijks binnenkomt. Maar ook grafici, marketeers, programmeurs en communicatiespecialisten vinden hier emplooi. Ondanks het grote succes heeft Idema nog volop ambities. ‘Er is nog verdere groei mogelijk in Europa. En het betreden van de Amerikaanse markt is toch ook wel een droom van mij. Het taboe rond erotische producten wil ik nog verder doorbreken, met Veendam als erotisch centrum van de wereld!’


Over de Groninger Ondernemingsprijs


De Groninger Ondernemingsprijs werd vorig jaar gewonnen door Klippa uit Groningen. Er waren tien genomineerden maar onlangs zijn de drie finalisten bekendgemaakt. Naast Easy Toys gaat het om Online Veilingmeester en Wovar. De winnaar van de 25e Groninger Ondernemingsprijs wordt op donderdag 30 november bekendgemaakt en gehuldigd door commissaris van de Koning René Paas in de grote zaal van MartiniPlaza.


www.groningerondernemingsprijs.nl

Fotografie: Jan Buwalda

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring