Navigatie overslaan

Eco­lu­ti­on wordt water­stof­boot dank­zij provincie

De Ecolution, het zeilschip dat gebouwd is in opdracht van oud-astronaut Wubbo Ockels, wordt in de haven van Lauwersoog omgebouwd tot waterstofboot. Dat is mogelijk dankzij een bijdrage van 50.000 euro van de provincie Groningen. Ook een project waarbij stroom voor schepen wordt opgewekt met waterstof in plaats van met vervuilende dieselmotoren krijgt een subsidie van de provincie: 165.000 euro.

Beide projecten maken deel uit van het Green Shipping programma. Hierin werken noordelijke overheden en ondernemers samen aan het versnellen van de transitie naar duurzaam varen op de Waddenzee.

Walstroom

Op dit moment wordt in de Eemshaven de stroom voor schepen met een hotelfunctie opgewekt met vervuilende dieselmotoren. Het project waterstof voor walstroom is bedoeld om deze schepen in de toekomst te voorzien van groene stroom die wordt opgewekt met waterstof.

Ecolution

De Ecolution fungeert straks als testopstelling als het gaat om varen met waterstof op de Waddenzee. Ook is het schip bedoeld om praktijkervaring op te doen en kennis over waterstof te (door)ontwikkelen om zo ook andere schepen, zoals viskotters, te kunnen ombouwen.

Green Shipping

De totale programmakosten van Green Shipping bedragen 25,9 miljoen euro. Het Waddenfonds stelt 8 miljoen euro subsidie beschikbaar. Ondernemersorganisatie voor de technologische sector, FME, is penvoerder van het project. Het is een meerjarig programma in twee fases, met projecten op het gebied van fossielvrij varen in de Eemshaven, de haven van Lauwersoog, Den Helder en Harlingen. Het programma gaat zowel om varen op waterstof als op methanol.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring