Navigatie overslaan

Edith Romp hecht meer belang aan suc­ces van bedrijf dan aan titel

‘Plantmanager of the Year’, dat is een titel om trots op te zijn. En dat is Edith Romp, sitemanager bij Teijin Aramid in Delfzijl, dan ook. Ondanks dat het nooit een absoluut doel is geweest van Romp om zich te laten kronen tot de beste ‘fabrieksdirecteur’ van Nederland. ‘Leuk is het wel’. Belangrijker nog is het succes van verbetertraject ‘Goud’, dat ze met het hele managementteam binnen Teijin Aramid heeft ingezet. ‘Dát hebben we met z’n allen gedaan’, verwijst ze naar de gezamenlijke inspanning van management en personeel.

Edith Romp leidt sinds 2007 de productieplant Delfzijl van Teijin Aramid, waar zeer hoogwaardige vezels worden geproduceerd die voor een groot aantal doeleinden kunnen worden gebruikt. ‘Bijvoorbeeld als beschermend materiaal in kleding, helmen of in kogelvrije vesten’, legt Romp uit. ‘Twaron is sterk, licht, hittebestendig en kan heel goed worden gebruikt als verstevigend materiaal voor bijvoorbeeld staal.’ Teijin Aramid beweegt zich in een grote markt. In Delfzijl wordt jaarlijks 28.000 ton Twaron geproduceerd, dat bij de Teijin Aramid-plant in Emmen wordt verwerkt tot supersterke garens. Opdrachtgevers over heel de wereld nemen die garens af om ze te gebruiken in hun producten of toepassingen.

De benoeming als plantmanager of the year komt niet uit de lucht vallen, maar lijkt een beloning voor een zorgvuldig opgebouwde carrière van de zakenvrouw, die na haar studie Chemische Technologie in Groningen haar werkzame leven startte bij Akzo Nobel als ontwerper van fabrieksonderdelen. Binnen dat bedrijf groeide ze door in een leidinggevende functie bij één van de chloorfabrieken. Vanaf 1998 was Romp werkzaam bij Aluminium Delfzijl, destijds onderdeel van de Corus Group. In acht jaar werkte ze zich op tot manager van de productieafdeling. Daarna kwam Teijin Aramid in beeld. In eerste instantie ging in 2006 Romp aan de slag als manager Technologie om vervolgens door te stromen naar sitemanager. ‘En die functie heb ik sneller gekregen dan verwacht’, zegt Romp.

Romp is formeel sitemanager en is verantwoordelijk voor alle activiteiten op de bedrijfslocatie en geeft leiding aan een vijf koppen tellend managementteam. In totaal heeft Teijin Aramid zo’n 285 werknemers in dienst die zijn verdeeld over vier fabrieken. Teijin Aramid staat er volgens Romp goed voor. ‘De markt, waarin wij ons met bewegen, ontwikkelt zich positief. Wij willen op z’n minst ons marktaandeel behouden en als de vraag dan groeit, dan zullen we onze productiecapaciteit moeten verhogen. We kijken nu goed hoe we die capaciteit in de toekomst kunnen gaan uitbreiden.’

Het verbeterprogramma ‘Goud’ is een van de redenen voor de goede resultaten van Teijin Aramid. Goud staat voor Gezamenlijk, Ondernemend, Uitdagend en Duurzaam en is eigenlijk een pakkende naam voor de strategie die zich richt op de korte en langere termijn. Bovendien betekent het in het Gronings ‘goed’, is het de kleur van het eindproduct van Teijin Aramid en is er voor gekozen omdat ze de beste willen zijn. ‘We gaan voor goud, zeggen we ook altijd!’

Het verbeterprogramma was volgens Romp nodig om het potentieel van de mensen en de fabrieken nog beter te kunnen benutten. Goud richt zich vooral op de organisatie en de technische aspecten. Zo is organisatorisch de bedrijfscultuur tegen het licht gehouden en is technisch vooral gekeken hoe de huidige fabrieksinstallaties zo goed mogelijk kan worden benut. ‘Iedereen binnen het bedrijf had en heeft een rol in het verbeteren van de werkprocessen’, legt Romp uit. ‘De mensen zijn daarin het meest belangrijk. We moeten het samen doen.

Goud loopt sinds 1 januari 2009 en leverde meteen al resultaat op. Er zijn doelen gesteld op zowel korte als lange termijn en dat vraagt verantwoordelijkheid en goede samenwerking van het personeel. ‘Om ons aan de visie te houden, hebben we een mindset opgesteld’, zegt Romp. In de mindset wordt het gedrag beschreven dat nodig is voor het halen van de doelen. Om de mindset levend te houden hangt deze in alle vergaderzalen en is het bijvoorbeeld ook op de koffiebekers gedrukt.

Romp is nog druk bezig met het verbetertraject en de ontwikkeling van Teijin Aramid. Ambities heeft ze ook. ‘Natuurlijk ben ik ambitieus. Dat blijkt ook wel uit mijn carrière. Om de paar jaar wil ik weer een stap zetten, waarbij ik nog meer verantwoordelijkheden krijg. Voor mij is het belangrijk dat ik leuk en uitdagend werk heb. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring