01/04/2008

Eemshaven uitgebreid met Beatrixhaven

Koningin Beatrix heeft vrijdagmiddag 18 april een uitbreiding van de Eemshaven geopend, de naar haar genoemde Beatrixhaven. De nieuwe voorziening is geschikt voor de shortseavaart, de vroegere Europese kustvaart. Zeeschepen kunnen er snel hun lading kwijt om vervolgens door te varen naar Noord-Europa.

De Beatrixhaven ligt in het hart van de Eemshaven en is gerealiseerd met als doel nieuwe logistieke klanten aan te trekken uit de shortseasector. Vooral de doorstroom van goederen richting Noordwest-Europa wordt door de Beatrixhaven bevorderd. Bovendien past deze ontwikkeling in de campagne 'Motorways of the Sea' van de Europese Unie, dat als doel heeft de druk op de Europese wegen te verlichten door in te zetten op zeetransport.

De haven bevordert de doorstroom van grote naar kleinere havens, vooral richting de Baltische Staten. Daarnaast zal rederij AG Ems vanuit deze haven haar afvaarten richting de Duitse eilanden verzorgen.

De Eemshaven werd in de jaren zeventig gebouwd en was vooral bedoeld als chemiehaven. Maar na de oliecrisis stagneerde de ontwikkeling van de haven decennialang. De laatste jaren heeft de haven de wind stevig in de zeilen. Dat is vooral te danken aan de energiesector. De komende jaren komen er twee elektriciteitscentrales.

Klik hier voor het videoverslag

01/03/2008
Filmpjes van mobieltjes centraal op Gronings festival
01/03/2008
Groningen presenteert nieuwe vorm van gesubsidieerde arbeid: de Seniorenbaan