Navigatie overslaan

Een wereld­pri­meur in Gro­nin­gen: s werelds eer­ste weg van bio­lo­gisch asfalt

Een wereldprimeur in het Groningse Siddeburen: daar is een testweg aangelegd van biologisch asfalt. In het asfalt is het bitumen, gemaakt van ruwe olie, vervangen door lignine. De lignine wordt geproduceerd door Avantium in Delfzijl, een toonaangevend technologiebedrijf in hernieuwbare chemie. De weg is aangelegd door infrabedrijf Roelofs, uit het Groningse Den Ham.

Het gaat om een proefvak van 250 meter lang op de N987 tussen Siddeburen en Wagenborgen. Hiervoor werd ongeveer1.000 kg lignine van Avantium gebruikt.

De lignine is geproduceerd in de DAWN bioraffinaderij in Delfzijl waar houtachtige grondstoffen worden omgezet in industriële suikers en dus ook lignine. Behalve voor bio-asfalt kan lignine ook worden gebruikt voor onder andere energieopwekking. De bioraffinaderij is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van de provincie Groningen.

Lignine als bitumenvervanger

In de proef, het zogenoemde CHAPLIN XL-project, wordt samengewerkt door verschillende industriële en academische partijen. De partijen willen aantonen dat lignine als bitumenvervanger leidt tot een aanzienlijke CO2-reductie van de wegenbouw.

Annelie Jongerius, senior wetenschapper bij Avantium, zegt over de proef: "We zijn verheugd om het potentieel van onze lignine voor de productie van bio-asfalt te laten zien. Het is een prachtig voorbeeld van het realiseren van Avantium's missie om fossiele chemicaliën en materialen te vervangen door hernieuwbare alternatieven."

Bio-asfalt

Avantium werkt nauw samen met Roelofs, die de ambitie heeft om over te stappen op bio-asfalt. Roelofs zal ook een tweede proefvak aanleggen op de N987 met conventionele Kraft lignine van een Finse papierfabriek. Gerard Hoiting, algemeen directeur bij Roelofs, is blij met de samenwerking: “We hebben als bedrijf de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2030. Niet alleen intern, maar ook met opdrachtgevers en partners zoeken we naar innovaties en concrete toepassingen en inspireren we elkaar richting een betere wereld. Deze samenwerking is een mooi voorbeeld daarvan.”

Noordelijke ambities

IJzebrand Rijzebol, gedeputeerde van de provincie Groningen, is verheugd dat de innovatieve testweg wordt aangelegd op de N987, en dus in de buurt van Groningen Seaports en Chemiepark Delfzijl. Ook de productie van het asfalt vindt plaats in Groningen, bij APW (Asfalt Productie Westerbroek) in Westerbroek. "De noordelijke regio van Nederland heeft hoge ambities om afscheid te nemen van fossiele grondstoffen en over te stappen op een circulaire economie die ook gebaseerd is op regionaal beschikbare grondstoffen zoals suiker en houtresten”, zegt Rijzebol. “De CHAPLIN XL-partners delen deze ambitie en de bio-asfalt testweg sluit daarom goed aan bij onze doelstellingen."

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring