Navigatie overslaan

Eer­ste 3D full dome-the­a­ter van Neder­land ver­rijst in Groningen

Er wordt op dit moment nog hard gewerkt op het terrein van het Infoversum in het Ebbingekwartier in Groningen. Deze eerste 3D digitale filmzaal van Nederland moet namelijk aankomende juni zijn deuren openen.

Het grote witte gebouw lijkt van buiten meer op een planeet dan op een filmtheater. Dat komt vooral door de filmzaal waar straks met 3D beelden worden geprojecteerd op het bolvormige plafon met een diameter van 20 meter. Wie straks in de filmzaal naar een voorstelling gaat kijken, wordt van bijna alle kanten omringd door beeld en geluid.

In het Infoversum zullen geen kaskrakers uit Hollywood te zien zijn, maar films met een wetenschappelijk, educatief of kunstzinnig karakter. De films die in het 3D-theater worden vertoond, moeten speciaal worden gemaakt. Met name sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn blij met de bouw van het theater. Zij kunnen het plafon van de filmzaal straks omtoveren tot één grote sterrenhemel.

De grote filmzaal van het Infoversum biedt straks plek voor ruim 250 bezoekers. Als de stoelen worden weggehaald, kunnen er vierhonderd man in de zaal. De bedoeling is dat er niet alleen films, maar ook lezingen, congressen, exposities en feesten worden georganiseerd.

Het geschatte bezoekersaantal van het Infoversum ligt tussen de 200.000 tot 300.000 mensen per jaar.

www.infoversum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring