Navigatie overslaan

Eer­ste Dut­ch Block­chain Hack­a­thon in Gro­ning­se star­tup­fa­briek The Big Building

Op 10, 11 en 12 februari is The Big Building in Groningen het epicentrum van de nieuwste internettechnologie, blockchain. Dat weekend is de startupfabriek namelijk de setting voor één van de grootste en meest uitdagende hackathons van Europa: de Dutch Blockchain Hackathon 2017.

Blockchain belooft de grootste IT-revolutie sinds het internet te worden. Simpel gezegd maakt de blockchain-techniek een openbaar, digitaal en gedecentraliseerd grootboek mogelijk. Elk knooppunt in het netwerk bezit een volledige kopie van deze gezamenlijke boekhouding. Via ingewikkelde wiskundige principes kunnen transacties geverifieerd en verwerkt worden. Als de knooppunten niet allemaal akkoord gaan met de transactie, vindt deze niet plaats. Dit maakt het voor cybercriminelen vrijwel onmogelijk om iets te stelen. Daarvoor zouden ze namelijk op alle knooppunten tegelijk moeten inbreken. Het bekendste systeem dat werkt op basis van blockchain is de digitale Bitcoin-valuta.

Tijdens de hackathon in The Big Building lanceren tientallen teams prototypes voor nieuwe, baanbrekende toepassingen op de blockchain waarmee de samenleving en de economie stukken slimmer kunnen worden georganiseerd.

Deelnemers van de hackathon worden gefaciliteerd met razendsnel internet en de nieuwste technologie van partijen als Microsoft, IBM, Ethereum en BigchainDB. Voor het eerst bundelen ondernemers, software-ontwikkelaars, studenten, creatieven, interface designers en datawizards op dit gebied de krachten met specialisten van de Nederlandse overheid, toezichthouders, kennisinstellingen en grote bedrijven. Nooit eerder heeft een dergelijke grootschalige samenwerking rondom de ontwikkelingen van blockchain-technologie plaatsgevonden.

Samenwerking
De Dutch Blockchain Hackathon wordt georganiseerd door het Nederlandse bedrijf DutchChain en ondersteund door een unieke samenwerking tussen publieke (ING, Exact Software, APG, EBPI, 216 Accountants, Deloitte, Microsoft en IBM) en private partners (Ministerie EZ, Dutch Digital Delta, Kamer van Koophandel, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM), Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Groningen, Provincies Drenthe en Groningen, Nationale Digicommissaris, Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank).

Ook StartupDelta steunt de hackathon en als Special Envoy van die organisatie is Prins Constantijn van Oranje-Nassau is op vrijdag 10 februari aanwezig om het startsein te geven voor het event.

Tracks
Tijdens de hackathon werken de teams in één van de vijf tracks (internationaal handelen en ondernemen, toekomstige pensioenketen, energietransitie, digitale identiteit en overheidsdienstverlening). Per track is er een cash prijs van 10.000 euro beschikbaar, waarvan 7.500 euro voor de winnaar en 2.500 euro voor de runner-up.

Per track is er plaats voor tien teams (3 tot 8 deelnemers). Deelnemen aan de hackathon is gratis, inclusief eten. Registreren kan via Blockchainhackathon.eu

Zie ook: https://youtu.be/gKC2oelL878

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring